reklama

Mexická vláda oznámila, že v září vypustí tým vycvičených delfínů. Ti by měli být poslední nadějí na záchranu ohrožených sviňuch kalifornských. Kromě toho ještě v oblasti výskytu těchto zvířat zakázali rybaření, aby lidé tento druh nepřipravovali o potravu a omylem jim neublížili.

Jiní bojovníci za záchranu mají jiný plán – sehnat dohromady všechny zbylé sviňuchy a přesunout je do mořského úkrytu v Mexickém zálivu, kde by podle nich měly být v bezpečí. Kvůli tomu se ochránci přírody spojili s americkým námořnictvem. Spolupracovali na tréninku týmu armádních delfínů, kteří by měli sviňuchy najít.

Námořnictvo delfíny obvykle cvičí k hledání podvodních min a potápěčů, tento tým byl však trénován k tomu, aby tohoto savce našli, vyplavali na hladinu, vrátili se k lodi a zavedli své trenéry k nim. Delfíni z oddílu Seal Team 6 zatím trénovali s obvyklejšími sviňuchami a mají skvělé výsledky.

V září letošního roku budou podle mexického ministra pro životní prostředí Rafaela Pacchiana přesunuti do Mexického zálivu. Server IFL Science navíc uvedl, že v září přijde v platnost zákazu užívání sítí v okolí těchto ohrožených zvířat.

Nečekaná spolupráce amerického námořnictva a ochránců přírody tedy možná dokáže sviňuchám kalifornským pomoci. A předejít tak jejich vyhynutí.