Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká firma vymyslela, jak se bránit útokům hackerů na bankovní účty

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brno - Brněnská firma ThreatMark vyvinula nový systém ochrany klientů bank před kybernetickými útoky. Dokáže najít virus v počítači, ale také odhalit nebezpečí sledováním chování klienta při práci s bankovnictvím.

Systém hlásí, kdy je chování nestandardní a hrozí podvodné odčerpání peněz, řekl ČTK jeden z tvůrců systému a ředitel firmy Michal Tresner. Nyní systém používá řada bank v Česku i zahraničí s miliony klientů.

Klasickým případem hrozby je podle Tresnera malware, tedy škodlivý software, s jehož pomocí dokáže podvodník získat plnou kontrolu nad počítačem či mobilem klienta a provádět transakce. Další hrozbou je phishing, kdy přijde e-mail vypadající jako výzva banky. "Uživatel otevře přílohu či přejde na odkaz, což podvodník dokáže využít," řekl. I s těmito hrozbami dokáže systém ThreatMark bojovat. "Kouzlo našeho řešení však není v identifikaci známé hrozby, ale dokážeme zabránit i novému, neznámému útoku," uvedl Tresner.

Systém totiž pozná identitu daného klienta na základě jeho chování při používání bankovnictví. "Neřešíme tolik, co klient v bance dělá, ale jak to dělá. Monitorujeme, jak hýbe myší, jak píše na klávesnici, jaké dělá překlepy a jak pracuje s chráněnou aplikací. Z těchto a dalších stovek parametrů vytváříme profil chování. Když s účtem pracuje neoprávněně někdo jiný, jeho chování je jiné, a to ho prozradí," popsal systém Tresner.

Jedná se o kontinuální kontrolu a typickou reakcí na podezření je automatická komunikace systému se systémem v bance. Když se objeví riziko, vyžaduje systém kromě přihlašovacích údajů další autorizaci.

Témata:  internet hackeři banky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy