Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nobelovu cenu za chemii získali tři vědci za kryoelektronovou mikroskopii

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Stockholm - Letošní Nobelovu cenu za chemii získali tři vědci za vývoj kryoelektronové mikroskopie. Ta umožňuje studium buněčné architektury, virů a proteinových komplexů téměř v atomovém rozlišení.

Cenu získali Švýcar Jacques Dubochet, Američan narozený v Německu Joachim Frank a Brit Richard Henderson. "Vědci mohou nyní zmrazit biomolekuly uprostřed pohybu a zobrazit procesy, které dosud neviděli," uvedla Královská švédská akademie věd k jejich objevu. "Tato metoda uvedla biochemii do nové éry," dodala.

V pondělí se těšili z pocty za lékařství tři Američané - Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young - za výzkum v oblasti chronobiologie. V úterý byla vyznamenána za fyziku další trojice Američanů Rainer Weiss, Barry Barish a Kip Thorne za klíčový příspěvek k pozorování gravitačních vln ve vesmíru.

Vedle medaile a diplomu na oceněné čeká i finanční prémie, která je letos větší než obvykle: ještě loni byla každá kategorie dotována částkou osmi milionů švédských korun (21,6 milionu Kč), letos to je o milion švédských korun více. Ceny budou jako každý rok předány v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince - cena za mír v Oslu a zbývajících pět ve Stockholmu.

Témata:  Nobelova cena vědci Švédsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy