Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oblíbený lék proti bolesti má vedlejší účinky, varují vědci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Columbus - Bolesti hlavy, zubů, svalů či kloubů řeší tabletkou proti bolesti téměř každý. Málokdo ale ví, že tyto léky mohou mít vedlejší účinky, které ovlivňují chování.

Paracetamol je látka působící proti bolesti a vysoké teplotě. Je nedílnou součástí běžně dostupných léků a užívat jej mohou i malé děti. Sám o sobě je relativně neškodný a jedovatý je pouze ve vyšších dávkách v kombinaci s alkoholem. Vědci však zjistili, že má jeden vedlejší účinek, ovlivňuje totiž schopnost empatie.

Vědci Ohijské státní univerzity zjistili, že paracetamol ovlivňuje schopnost vcítit se do jiného člověka stejnou měrou, jakou tlumí bolest. Látku podrobili testu na 80 vysokoškolských studentech a výsledek je velmi znepokojil.

Polovina studentů, která paracetamol užila, byla méně soucitná s lidmi, kteří prožili nějakou formu bolesti. Druhá polovina studentů látku nepožila a při čtení smutných příběhů o lidském utrpění dávku empatie vykazovala beze změn.

Odborníci také zjistili, že paracetamol potlačuje emoce, a to jak pozitivní, tak negativní. Má tedy podle všeho vliv na psychiku člověka jako takovou. Vědci však pořádně netuší proč.

Podle serveru Daily Mail i dřívější výzkumy prokázaly vedlejší účinky této látky. Konkrétně se jedná o snížení negativního hodnocení vnímaného hluku. Testované osoby také dokázaly po požití paracetamolu učinit těžká životní rozhodnutí s pocitem klidu a bezpečí. Podle vědců totiž člověk v psychickém vypětí pociťuje určitou formu duševní bolesti, kterou látka také potlačí.

Témata:  léky vědci

Aktuálně se děje

8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy