Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mobilní a internetové sítě jsou všude kolem nás. Jak působí na lidské tělo?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

To, že by nebyla někde wi-fi síť je v dnešní době rarita. Bohužel v životě během 21. století se totiž jen těžko vyhneme radiaci z mobilních telefonů a množství wi-fi vysílačů. Bezdrátově s námi komunikují už i lavičky, lampy či nabíječky telefonů.

Prakticky není možné se radiaci z množství "přístrojů", které nás obklopují, vyhnout. Mnoho lidí i uléhá s tím, že si dá telefon pod hlavu, nebo má vedle, na nočním stolku blikající wi - fi připojení. Jak bychom pak mohli klidně spát? 

Většina z nás žije v průniku mnoha elektromagnetických polí, pro něž se zažil lidový termín elektrosmog. Ve vysokých frekvencích nás obklopují vlny bezdrátového internetu, mobilních vysílačů, mikrovlnných trub, v nízkých frekvencích pak vedení vysokého napětí, rozvody a přístroje v domácnostech a další. Zní to až hrozivě, že?

Všudypřítomnému elektromagnetickému záření různí vědci připisují zvýšené riziko výskytu celé škály neduhů jako je bolest hlavy a kloubů, nespavost, poruchy soustředění a koncentrace či dokonce rakovina prsu nebo potraty a alergie. 

Jak se preventivně chránit? Není to boj s větrnými mlýny? 

Telefonujte krátce. Zapomeňte na hodinové hovory. Raději se s přáteli sejděte u šálku kávy a vše si řekněte osobně. Hovory zahajujte pokud možno jen při dobrém signálu, neboť při špatném signálu je výkon telefonu nejsilnější.

Netlačte telefon k uchu - mnoho z nás má tendenci držet aparát ramenem a při telefonování dělat ještě další činnosti, jako například vaření či úklid. 

Nenoste telefony v kapsách. Mobil i v pohotovostním režimu stále komunikuje se základnovou stanicí a vydává záření.

Pokud to není nutné, mějte standardně vypnuté funkce wifi, bluetooth a datové přenosy. Nepoužívejte telefony v autě, autobuse a ve vlaku. Záření odražené od kovových konstrukcí zvyšuje expozici, při hledání sítí mobil navíc pracuje na plný výkon.

Neumísťujte wifi do místnosti, kde lidé pobývají a nenabíjejte mobilní telefony v ložnici. A nakonec, omezte na minimum hovory po mobilu pro děti do 16 let.

Je nad slunce jasné, že dodržovat tato pravidla alespoň z poloviny, je velmi těžký úkol. Zkuste si to dát ale jako jakousi osobní výzvu a vzít si to do budoucna za své. Jde nejen o zdraví vás samotných, ale i vašich dětí a okolí.

Například Francie letos zákonem zakázala používat wifi v jeslích a omezila jejich používání na základních školách pouze pro potřeby výuky. Zákon přikazuje, aby veškerá mobilní zařízení byla vybavena jasnými instrukcemi, jak chránit hlavu před elektromagnetickými vlnami.

V budovách přístupných veřejnosti musí být pokrytí bezdrátovým signálem wifi jasně označeno a pod pokutou 75 000 euro se zakazuje veškerá reklama propagující mobilní telefony přímo u hlavy. To znamená logicky jediné - riziko není zanedbatelné.

Je alarmující, že podle odborníků se mohou účinky záření projevit třeba až za 20 nebo 30 let - stejně tak, jako trvalo léta, než se hodnověrně prokázal škodlivý vliv radioaktivního záření, azbestu či nikotinu. Jak víme, pýcha předchází pád a proto volte prevenci nyní, nežli "poplach" v budoucnu.

Témata:  internet mobily

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy