Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mars bude přecházet přes Slunce. Půjdou vidět polární čepičky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Grupo Ciencias Planetarias

Praha - Před časem jsme mohli na obloze sledovat přechod Merkuru přes Slunce a už se můžeme těšit na další velkou podívanou. Planeta Mars se v neděli odpoledne ocitne naproti Slunci, bude tak pozorovatelná celou noc. Tou dobou bude dělit Mars a Zemi nejmenší vzdálenost.

Pozorovatelé se tak mohou těšit, že planeta červené barvy bude mimořádně jasná než kdy jindy. Budou moci sledovat i její detaily. V těchto dnech Mars vychází kolem 21:00 na jihovýchodě, vrcholí jednu hodinu po půlnoci, to je nejvýše nad jihem, a do rána se přesouvá k jihozápadu.

"Podobně jasný je ještě Jupiter, největší planeta sluneční soustavy, takže zatímco Jupiter z večera vidíme vysoko nad jihozápadem v souhvězdí Lva, tak Mars vychází nad jihovýchodem a má velmi červenou barvu," uvedl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Pouhým okem je Mars vidět jen jako svítící bod na obloze. Pokud si lidé vezmou jakýkoli dalekohled, mohou rozeznat polární čepičky a světlejší a tmavší oblasti na povrchu planety.

V noci z neděle na pondělí, bude Mars pozorovatelný celou noc. Jako planeta pak bude patrný ještě mnoho týdnů. "Akorát to nebude celou noc, ale z večera ji ještě uvidíme. Ono vedle Marsu se ještě nachází jedna planeta - Saturn, která prochází opozicí (pozn. - planeta naproti Slunci) velmi brzy v červnu. Takže tyto planety budou stále blízko sebe a budeme je moci pozorovat po několik týdnů," dodal Suchan.

Témata:  Mars 1 vesmir

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy