Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Solar Impulse 2 má před sebou další etapu. Zamířil do Daytonu v Ohiu

Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Foto: solarimpulse.com

Tulsa - Dnes brzy ráno místního času (před polednem SELČ) odstartoval z americké Tulsy v Oklahomě stroj Solar Impulse 2 a letí do Daytonu v Ohiu. Tam by měl dorazit kolem půlnoci (v neděli kolem 6:00 SELČ).

Solar Impulse čekal v Oklahomě na dobré letové podmínky týden. Do Tulsy dorazil už 13. května po 1600 kilometrů dlouhém letu z Arizony.

Zdroj: YouTube

Stroj tentokrát pilotuje André Borschberg, který se během jednotlivých etap v kokpitu střídá se svým švýcarským krajanem Bertrandem Picardem.

Solar Impulse 2 zahájil svou cestu kolem světa loni v březnu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Nyní už má za sebou i nejobtížnější část své mise, jíž byl přelet Pacifiku.

Letoun má na svém povrchu 17.248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Rozpětí křídel je 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Solární stroj ale váží jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Témata:  solární letadlo Solar Impulse USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy