Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letadlo na solární pohon se dostalo do Ohia. Uletělo přitom 1200 kilometrů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: solarimpulse.com

Dayton - Solar Impulse 2 při své cestě kolem světa úspěšně zvládl další etapu. Trasu z Tulsy v Oklahomě do Daytonu v Ohiu překonal za 17 hodin.

Etapa tentokrát měřila zhruba 1200 kilometrů, průměrná rychlost letounu tak byla těsně nad 70 kilometry v hodině. Běžným dopravním letadlům trvá let na této trase obvykle necelé čtyři hodiny i s jednou zastávkou.

Stroj nyní pilotoval André Borschberg. Ten se během jednotlivých etap v kokpitu střídá se svým švýcarským krajanem Bertrandem Picardem.

Zdroj: YouTube

Solar Impulse 2 zahájil svou cestu kolem světa loni v březnu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech a nyní už má za sebou i nejobtížnější část cesty, jíž byl přelet Pacifiku. Před přeletem Atlantiku do Evropy nebo severní Afriky by mělo letadlo zastavit ještě v New Yorku, uvádí se na webové stránce organizátorů letu.

Cílem projektu je propagace solární energie, která je jediným zdrojem pohonu letounu.

Témata:  solární letadlo Solar Impulse

Aktuálně se děje

6. května 2024 14:51

Rusko oznámilo, že jeho jednotky dobyly další dvě ukrajinské vesnice

Rusko v pondělí oznámilo, že jeho jednotky dobyly další dvě ukrajinské vesnice na frontové linii. Podle ministerstva obrany převzali kontrolu nad vesnicí Kotľarivka v Charkovské oblasti a vesnicí Soloviově v Doněcké oblasti. Uvedla to ruská média.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy