Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Únik dat z facebooku se týká 87 milionů uživatelů

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

San Francisco - Britská analytická společnost Cambridge Analytica zřejmě nepatřičným způsobem získala údaje až 87 milionů uživatelů internetové sítě facebook.

Oznámila to dnes firma Facebook. V médiích se přitom doposud hovořilo o neoprávněném získání dat zhruba 50 milionů uživatelů.

"Domníváme se, že facebookové informace až 87 milionů lidí, převážně v USA, mohly být nepatřičným způsobem sdíleny s Cambridge Analytica prostřednictvím aplikací, které tito lidé či jejich přátelé používali," uvedl technologický ředitel podniku Mike Schroepfer.

Cambridge Analytica čelí obviněním, že získané údaje o uživatelích facebooku využívala k ovlivňování voleb. Data údajně sloužila mimo jiné k vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016.

Facebook po léta poskytoval inzerentům možnost, aby zaměřovali své reklamy na konkrétní uživatele na základě údajů shromážděných podniky, jako jsou Acxiom či Experian. Nyní se však tento systém s označením Partner Categories rozhodl ukončit.

"Ačkoli je to v odvětví běžná praxe, domníváme se, že tento krok, tedy ukončení (Partner Categories) během šesti měsíců, pomůže zlepšit soukromí lidí na facebooku," uvedla společnost Facebook. Odmítla se však vyjádřit k tomu, jaký dopad bude mít tento krok na její příjmy z reklamy.

Facebook v reakci oznámil zpřísnění ochrany citlivých dat lidí a rozhodl se ukončit spolupráci s podniky, které se zabývají shromažďováním údajů o spotřebitelích.

Krátce po těchto informacích se však v řadě médií objevila zpráva o Bosworthově dokumentu z června 2016 hovořícím o tom, že propojení co největšího počtu lidí je pro firmu důležité bez ohledu na to, že facebookmůže sloužit negativním účelům.

"Ošklivou pravdou je, že věříme ve spojování lidí tak hluboce, že cokoli, co nám umožní častěji spojit více lidí, je ´de facto´ dobré," napsal v oběžníku Bosworth, který podle médií patří k blízkým spolupracovníkům Zuckerberga a přední pozice ve firmě zaujímá již více než deset let.

"A tak spojujeme lidi. To může být špatné, pokud to využijí negativně. Může to stát život, když někoho vystaví kyberšikaně. Někdo možná zemře při teroristickém útoku domluveném na naší síti. Ale stejně spojujeme lidi," píše se v dokumentu.

Zuckerberg, který kvůli případu Cambridge Analytica bude vypovídat v americkém Kongresu, se od textu distancoval. Bosworth je podle něho talentovaný manažer, který rád zasílá zaměstnancům provokativní výzvy.

"Tohle byla jedna z těch, s nimiž většina lidí ve Facebooku včetně mě silně nesouhlasila. Nikdy jsme nevěřili, že by účel světil prostředky," uvedl šéf firmy na svém facebookovém profilu.

Sám Bosworth se od vyznění textu distancoval s tím, že nevystihuje jeho názor; rozeslal ho prý zaměstnancům, aby otevřel debatu o závažných tématech.

Facebook se kvůli aféře s únikem dat potýkal s výrazným poklesem hodnoty akcií a odchod z této sítě či přerušení reklamních aktivit oznámily některé firmy včetně společností miliardáře Elona Muska, časopisu Playboy či německé banky Commerzbank.

Témata:  Facebook

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy