Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bahno zabránilo Mongolům zničit ve 13. století Evropu, zjistili vědci

Mongolský bojovník, autor: William Cho, CC BY-SA 2.0
Mongolský bojovník, autor: William Cho, CC BY-SA 2.0
Foto: Wikimedia Commons

Curych - Evropa ve 13. století prohrávala s armádou Mongolů, vše vypadalo, že kočovníci vyplení velkou část starého kontinentu. Jenže v Maďarsku se z ničeho nic začali stahovat zpátky domů. Výzkumnici našli důvod, který pravděpodobně zachránil většinu Evropy.

Špatné počasí mělo zahájit velký úprk Mongolů z Maďarska. Ukazuje to, že změny klimatu můžou kompletně ovlivnit historii, řekli vědci. Na počátku 13. století se mongolská říše rozšířila po celé Eurasii až do Ruska a východní Evropy.

Jakmile se ale v roce 1241 dostali do Maďarska, začali z ničeho nic ustupovat zpátky do Ruska. O různé teorie není nouze, historikové ale nikdy nedokázali najít jediný důvod, proč se zastavilo takto úspěšné tažení, jak píše server sciencenews.org.

Ulf Büntgen z výzkumného ústavu v Birmensdorfu a Nicola Di Cosmová z Princetonu tvrdí, že mají vysvětlení. Údaje o počasí, které se dají vyčíst z letokruhů poukazuje na to, že do roku 1241 bylo počasí teplé a suché, což Mongolům vyhovovalo. Od dalšího roku už se výrazně ochladilo a srážky se zvýšily, to způsobilo četné záplavy a hlavně vytvořilo bahnitý terén, ve kterém se velmi špatně mongolské kavalerii pohybovalo a navíc přišli o pastviny pro své koně.

Témata:  historie Mongolsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy