reklama

Nejhlouběji položený senzor se nachází 2771 metrů pod hladinou moře, nejvyšší je pak v nadmořské výšce 3005 metrů. Projekt, který se jmenuje AlpArray, bude zjednodušeně řečeno po dva roky měřit pulz Alp, první výsledky vědci očekávají už v nadcházejícím roce.

Do experimentu, který koordinují univerzity v Curychu a Lausanne, je zapojeno 36 institucí z jedenácti zemí. Oblast, kterou senzory pokrývají, není omezena pouze na Alpy, ale rozprostírá se od francouzského ostrova Korsika na jihu po německý Stuttgart na severu, součástí jsou také části České republiky, Slovenska a Maďarska. Ve sledovaném regionu, který každý rok zasáhnou tisíce malých otřesů, žije zhruba 115 milionů lidí.

Vědci si od výzkumu slibují nové poznatky o složení litosféry, jejíž tloušťka se pohybuje kolem sta kilometrů, a také o ještě hlubších vrstvách. V takových hloubkách by mělo být někdejší mořské dno, jehož stáří je několik desítek milionů let.

Měření vychází z principu ultrazvuku. Senzory zachytí seizmický otřes, který vychází z hlubiny, a vzájemným porovnáním dat z více měřicích stanic vědci určí pozice i složení jednotlivých vrstev.