Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NASA dnes pošle k Marsu modul InSight

Mars
Mars
Foto: www.nasa.gov

Vandenbergova letecká základna (USA) - Z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii by dnes měla odstartovat nosná raketa Atlas V s robotickou sondou InSight. Začne tak svým způsobem přelomová mise americké vesmírné agentury NASA na Marsu, neboť je vůbec poprvé zaměřena na zkoumání nitra rudé planety, nikoli jejího povrchu jako doposud.

Stacionární modul InSight, jehož přistání na Marsu je naplánováno na 26. listopadu, je vybaven několika přístroji s citlivými senzory. S jejich pomocí bude měřit proudění tepla v planetě, zaznamenávat marsovská zemětřesení a sledovat kolísání oběžné dráhy tělesa kolem Slunce. Se svým vrtným zařízením se například dostane do hloubky přes čtyři a půl metru, tedy mnohem dál než jakékoli jiné robotické zařízení vyslané na Mars.

Získaná data odborníkům poskytnou informace o základních vlastnostech jádra Marsu. Vědci také zjistí více o vývoji sousední planety a o tom, zda má stejné složení jako Země.

Projekt InSight se vyznačuje i dalšími zajímavostmi. Především půjde o první misi k jiné planetě se startem z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii. Všechny takové mise doposud v USA normálně začínaly z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.

Novinkou je i první zkouška technologie malých družic CubeSat v hlubokém vesmíru. Raketa Atlas V vynese ze Země spolu s modulem Insight dva minisatelity, které se pak oddělí a poletí k Marsu samostatně. Půjde o test nových komunikačních a navigačních možností pro budoucí mise.

Témata:  Mars 1 NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) InSight

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy