Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Periodická tabulka se rozšíří? Vědci doporučili jména čtyř nových prvků

Věda
Věda
Foto: Pixabay

New York - Mezinárodní svaz čisté a aplikované chemie ve středu doporučil názvy čtyř nových prvků v periodické tabulce, veřejnost je může do 8. listopadu připomínkovat.

Svaz už loni v prosinci potvrdil objev čtyř nových prvků, jež doplní sedmou řadu periodické tabulky.

Jména prvků mohou být obecně zvolena podle místních názvů, jako například americium, podle vědců (einsteinium) nebo třeba podle mytologie, jako titan. Tři z nových prvků dostaly jména na počest Moskvy, Japonska a Tennessee, čtvrtý je pojmenovaný podle ruského vědce.

Nově by se tedy k důvěrně známým prvkům, jako je uhlík, vodík či olovo měly připojit moskovium, značka Mc, coby prvek číslo 115 a tennessin (Ts, prvek číslo 117). Prvek číslo 118 by se měl jmenovat oganesson (Og) podle ruského jaderného vědce Jurije Oganesjana a prvek číslo 113 má dostat jméno nihonium (Nh). Tento prvek byl objevený v Japonsku a Nihon je jedním ze způsobů, jak v japonštině říct jméno země.

Témata:  vědci

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy