Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackeři prolomili stamiliony emailů, zasaženo je i Česko. Jak poznat, jestli napadli i vás?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: GOPAS

Právě v těchto dnech zaznamenali bezpečností experti největší internetový únik dat v historii. Hackeři se dostali do 773 milionů emailových schránek. Pravděpodobně tak nastal pravý čas na změnu hesla.

Zatím jde o první kolekci, další by však měly následovat vzápětí. Na únik upozornil bezpečnostní konzultant Troy Hunt s tím, že data pocházejí z různorodých zdrojů, může jich být až ke dvěma tisícům. Mluví se až o 87 gigabytech ukradených dat a hesel. Co je však ještě horší, hesla jsou k dispozici v prosté textové formě.

Hunt zaznamenal, že tento balíček je na prodej mezi komunitami hackerů. „Lidé si vezmou seznam, který obsahuje naše emailové adresy a různá hesla, a zkouší štěstí, zdali budou fungovat,“ popisuje celý proces. Úspěch tohoto postupu závisí na tom, jestli lidé používají stejné heslo hned v několika aplikacích.

Stále ještě není jasné, odkud přesně všechna data pochází. Naopak zcela zřejmé je, že jde o největší únik tohoto druhu v historii, který by měl uživatele internetu varovat před opakovaným použitím stejných hesel.

Podle všeho by se neměli obávat lidé, kteří používají emailové schránky provozované giganty, jako jsou Microsoft, Google, Apple nebo Amazon. Takové společnosti mají natolik promyšlené bezpečnostní systémy, že by k podobnému úniku dojít nemělo. Naopak problém může vyvstat právě u menších firem, které podobných standardů nedosahují.

Bezpečnostní konzultant Troy Hunt na své webové stránce zveřejnil seznam adres, která jsou součástí kolekce. Právě tam můžete zjistit, zdali nejste mezi postiženými. Změna hesla však není špatným nápadem ani v případě, že se na seznamu nenajdete. Jako preventivní opatření může spolehlivě posloužit prakticky kdykoliv.

Témata:  internet e-mail komunikace kybernetická bezpečnost

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy