reklama

Hesla neměla být čitelná ani pro interní potřeby Facebooku. Na chybu se podle sdělení společnosti přišlo při rutinní kontrole v lednu a mezitím byla odstraněna, internetový gigant ale nesdělil kdy přesně.

Oznámení přichází těsně poté, co o této skutečnosti informoval na svém blogu bezpečnostní IT expert Brian Krebs. Ten podle agentury DPA napsal s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvnitř Facebooku, že přístup k nezašifrovaným heslům mělo více než 20.000 firemních zaměstnanců. Dotčeno by mohlo být 200 až 600 milionů facebookových účtů. Archivní soubory s nezašifrovanými hesly podle Krebse vznikaly od roku 2012.

O svém vztahu k Facebooku se dnes shodou okolností vyjádřila eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová, která svůj účet na této sociální síti zrušila již v roce 2015. Ke stejnému kroku vyzvala i občany Evropské unie. "Přála bych si, aby můj příklad následovali," řekla Jourová podle předběžné zprávy, na niž se na svém webu odvolává týdeník Der Spiegel, německým listům Stuttgarter Zeitung a Stuttgarter Nachrichten.

Facebook je největší internetová sociální síť na světě a problémům s únikem dat a kritice za přístup k ochraně uživatelských údajů čelil v uplynulých měsících opakovaně. Příkladem je skandál týkající se společnosti Cambridge Analytica, která tajně získala data milionů facebookových uživatelů, jež následně použila k pokusům o jejich politické ovlivnění.