Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Díky selfie můžete skončit i na operačním sále

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Just Communication

Washington - Záliba v selfie fotografiích může být nebezpečná - nejen životu ztrátou pozornosti, ale i vašemu zdraví, pokud to se selfíčky přeháníte. V takovém případě si můžete uhnat nepěkné a bolestivé onemocnění...

To, že záliba v selfie může být v mnoha situacích riziková a smrtelně nebezpečná, už je dokázáno. Hřbitovy plní zejména ti, co se fotili za jízdy v autě, na kole nebo prostě v situaci, kdy si měli spíš dávat pozor na to, co se děje kolem nich. Taková záliba v riskantních selfie sice možná přináší ohlas, ale je prostě nebezpečná. Dokonce je statisticky prokázáno, že spíš zemřete při selfie než že vás zabije žralok.

Focení selfie vás ale může stát zdraví i pokud jste opatrní a telefon vytáhnete jen tehdy, je -li to bezpečné. Důkazem je proslulá americká moderátorka Hoda Kotb z televizní show Today. Ta je na selfie takřka závislá - na instagramu má přes dva tisíce fotografií amezi nimi spoustu selfie.

Jednoho dne se probudila s ostrou bolestí v lokti a navštívila proto ortopeda. "Zeptal se mě rovnou, jestli hraju tenis nebo ping-pong. To jsem popřela, ale řekla jsem mu, že jsem si pořizovala selfie fotky," popsala návštěvu moderátorka Hoda Kotb.

Ukázalo se, že Hoda Kotb má tzv. tenisový loket. Ten může navzdory svému pojmenování postihovat i lidi, kteří nikdy nedrželi tenisovou raketu v ruce. Jméno tento syndrom má skutečně podle tenistů. Trpí jím totiž amatérští tenisti, kteří nedokážou zvládnout správnou techniku úderu backhandem.

Jenom tenis ale samozřejmě není příčinou tenisového lokte. Může ho vyvolat jakákoli činnost, kde zapojujeme ruce a předloktí, zejména opakovaná činnost. A vůbec nejhorší je, když při takové práci pravidelně rotujeme rukou v zápěstí nebo v lokti. Dost často si tak tenisový loket můžete uhnat třeba při štípání dříví, zednických pracích, tlučení kladivem, ale třeba i při práci na počítači...

... anebo při sbírání svých selfie, jako se to stalo moderátorce Hodě Kotb. "Až si budete vyfotit selfie, vaše ruka bude zdvižená a prapodivným způsobem ohnutá a vy budete klikat, přemýšlejte o tom, jestli je opravdu potřeba 20, 30 nebo 40 fotek," doporučuje dnes už poučená Hoda Kotb.

Jde o to, že při intenzivním přetěžování lokte a předloktí se začnou u úponu šlach a svalů v lokti tvořit záněty a ve šlachách mikrotrhlinky. Tkáň je poškozená a může se rozvinout i infekce. Typicky vás při tenisovém lokti bolí především vnější strana lokte, ale bolest může vystřelovat do celé paže až po rameno a krk.

Lékaři rozluišují akutní a chornickou formu tenisového lokte. Chronická trvá déle než šest týdnů - způsobuje ji to, že svůj loket nenecháte odpočinout a zregenerovat. V mnoha případech je pak už jediným řešením operace.

Témata:  selfie mobily zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy