Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladá planeta obíhá kolem tří sluncí. Prší na ní kapky železa

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Tucson – Na této planetě by vás brzy přestaly bavit východy a západy slunce, protože každý den byste viděli tři slunce. A pokud by vám ani to nevadilo, tak neustálé denní světlo určitě ano. Vítejte na planetě HD 131399Ab.

Nachází se asi 340 světelných let od Země v souhvězdí Kentaura a patří mezi mladší planety. Je stará „pouze" 16 milionů let. Jedná se o jednu z nejmladších exoplanet mimo naši sluneční soustavu. Oběžná dráha planety je zdaleka největší ve známém vesmíru u více hvězdných soustav. A překvapivě je stabilní, řekl vědci ve studii pro časopis Science.

Normální bývá, že gravitace z jiných sluncí způsobuje, že je oběžná dráha nestabilní a může být planeta vytlačena z cesty. To se zde ale neděje. Kolem hlavního slunce planeta obíhá pro nás neuvěřitelných 600 let, a jelikož byla objevena teprve před rokem, vědci viděli zatím jen zlomek eliptické oběžné dráhy.

Život na planetě je velmi nepravděpodobný, už jen kvůli teplotám přesahující 500 stupňů Celsia, kapalná voda na planetě také není a co hůř, prší tam kapky tekutého rozžhaveného železa. Je ale velmi podobná Jupiteru, což by mohlo znamenat, že pokud má planeta měsíce, tak by se na některém z nich mohl vyskytovat život.

Témata:  vesmir

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy