Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Posádka lodi Sojuz MS úspěšně dorazila k ISS

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

ISS (oběžná dráha) - Modernizovaná ruská kosmická loď Sojuz MS po dvoudenním letu dnes dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Raketa Sojuz s modernizovanou ruskou kosmickou lodí Sojuz MS odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve čtvrtek nad ránem SELČ.

Nová loď má například vylepšený ochranný plášť a dokonalejší komunikační systém. Kvůli prověření novinek trvala cesta Sojuzu MS na stanici dva dny místo dosavadních zhruba šesti hodin.

Na orbitální komplex dopravila kromě zásob a vědeckých přístrojů také tři astronauty: Rusa Anatolije Ivanišina, Japonce Onišiho Takuju a Američanku Kathleen Rubinsovou.

Pro Sojuz MS šlo při dnešním spojovacím manévru o premiéru. Kosmická loď u orbitálního komplexu zakotvila v 06:06 SELČ ve výšce 412 kilometrů nad zemí. Manévr proběhl hladce.

Posádka se nyní připravuje na vstup do vesmírné laboratoře. Průlez mezi kosmickou lodí a ISS se začne otevírat v 08:30 SELČ, uvedla americká vesmírná agentura NASA na twitteru.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy