Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude mít na Měsíci základnu Rusko i USA? Mohla by pomoc s letem na Mars

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Washington – Bude to už téměř 50 let, kdy NASA vyhrála vesmírný závod proti Sovětskému svazu. V roce 1969 lidé poprvé stanuli na povrchu Měsíce, americké společnosti by se tam rádi vrátily a tentokrát po boku Rusů a možná i bez NASA.

Spolupráce mezi Ruskem a USA není zase tak překvapivá, od roku 1993 spolupracují na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). V roce 2024 se ale plánuje, že ISS nechají pohřbít a americká kosmický agentura se chce soustředit na jiné projekty.

Hlavní cíl NASA je dostat na Mars do roku 2040 lidi, tím dali jasně najevo, že nemají v dohledné době vrátit se na Měsíc. Takže je to na ruské vesmírné agentuře Roskosmos nebo na Evropské kosmické agentuře.

Ale i když NASA neplánuje vrátit se na Měsíc, v oblasti kolem budou hodně aktivní. Například jeden z plánů je zachytit asteroid a dostat ho na oběžnou dráhu Měsíce, aby je tak mohla posádka kosmické lodi Orion zkoumat. A pokud se má zkoumat na oběžné dráze Měsíce, je mnohem lepší mít základnu přímo na něm.

Dva velcí američtí letečtí giganti Boeing a Lockheed Martin by v blízké budoucnosti rádi zřídily lunární základnu. Začaly už nadhazovat nápady pro NASA. A aby měly větší šanci na úspěch, domluvily se s ruskými firmami v kosmickém průmyslu jako RKK Energia a GKNPTs Khrunichev, aby se podílely na projektu. Mohla by tak po ISS vzniknout i společná lunární základna.

Argumentují tím, že by se jejich základna mohla stát zastávkou na cestě na Mars. Anatoly Zak vysvětlil, že by to mohlo fungovat následovně. Rusové zajistí techniku a potřebné know how k vybudování vesmírných modulů.

Američané naopak budou mít na základně svůj Space Launch System (SLS). Neskutečně drahé zařízení, které NASA vyvíjí pro svou misi na Mars. Jedná se o technologii, kterou Rusko potřebuje, pokud chtějí mít vesmírnou základnu mimo Zemi.

Na základně by se mohla také simulovat výprava na Mars, kdy by byli astronauti 400 dní na povrchu Měsíce. NASA momentálně návrhy zkoumá, ale William Gerstenmaier dal jasně najevo, že NASA tento projekt nezadala, takže není vůbec jisté, že se do toho pustí. „Mohl by to být začátek cestování na Mars," dodal ale Gerstenmaier z NASA.

Témata:  Měsíc 1 Měsíc Mars 1

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy