Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí brzy testování na zvířatech? Vědci možná přejdou na "člověka"

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington – Věda a medicína neustále postupují kupředu. Velké průlomy by ale často nebyly možné bez předchozího testování na zvířatech. To by se podle amerických vědců mohlo brzy změnit. Více informací přinesl server Science Alert.

Linda Griffithová z Massachusettského technologického institutu (MIT) pracuje na projektu vytvoření počítačového čipu, který by obsahoval komplexní informace o lidských orgánech a lidském těle. Čip samotný je většinou průhledný a obsahuje miniaturní kanálky a membrány s lidskými buňkami.

Jednalo by se tak v podstatě o „člověka na čipu", kterého by bylo možné používat pro simulaci účinku nových léčiv či lékařských postupů na různé lidské orgány. Takovéto čipy by navíc nejenže mohly nahradit testování na zvířatech, ale byly by i užitečnější a přesnější.

Umožnily by například i testování imunoterapií pro léčbu rakoviny, které na zvířatech otestovat nelze, jelikož jsou zaměřeny na konkrétní lidské proteiny. Testování by navíc bylo mnohem přesnější, protože by odpovídalo lidskému organismu.

Server podotýká, že MIT není jedinou univerzitou, kde k vývoji podobných čipů dochází. Ačkoliv se uvedení do běžné praxe zřejmě ještě chvíli nedočkáme, podle serveru je výzkum této technologie již ve velmi pokročilé a nadějné fázi.

Témata:  univerzity zvířata vědci

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy