Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se připravují na budoucí sucha. Babišova firma má ambiciózní plán

Sucho, ilustrační fotografie
Sucho, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Česko se připravuje na budoucí boj se suchem. Například na východě Čech by měla významně pomoci takzvaná Vodárenská soustava východní Čechy, která propojuje jih a sever regionu.

Na vodu dodávanou ze severně položeného Náchodska a z Chrudimska na jihu spoléhá především Hradecko, kde jsou zdroje vody slabší. "Ve střednědobém horizontu problém s nedostatkem vody nehrozí. V případě potřeby si můžeme pomáhat dodávkami přes vodárenskou soustavu," řekl ČTK technický náměstek Vodovodů a kanalizací Hradec Králové Pavel Loskot. Při nedostatku podzemní vody mohou hradecké vodárny použít i vodu z řeky Orlice.

Vodárenská soustava východní Čechy byla dokončena v 90. letech minulého století a umožňuje převádět vodu z míst jejího přebytku v Polické křídové pánvi na Náchodsku a ze zdrojů na Chrudimsku do míst jejího nedostatku na Hradecku a Pardubicku. Hradecko a Pardubicko takto získává od sousedů zhruba 20 procent vody. Soustava má i významnou úlohu při haváriích, umožňuje zásobování vodou asi půl milionu lidí na východě Čech.

Důležitou částí soustavy je více než 40 kilometrů dlouhé potrubí mezi Náchodem a Hradcem Králové, které vzniklo v letech 1974 až 1992. Vodárenské společnosti z Hradce Králové a Náchoda již oznámily, že začaly chystat jeho rozsáhlou rekonstrukci.

Na sucho se připravují velké podniky

Bez obav z budoucnosti v zásobování vodu je například náchodský pivovar Primátor, který používá vodu z Polické křídové pánve z oblasti Adršpašsko-teplických skal.

Valašskomeziříčská chemička DEZA chce kvůli hrozícímu nedostatku vody vybudovat novou lagunu o kapacitě 18.000 metrů krychlových. ČTK to řekl mluvčí firmy Jaroslav Obermajer. Společnost DEZA vlastní Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Firma podle Obermajera loni odebrala z řeky Bečvy 1,366 milionu metrů krychlových vody. Z dlouhodobého hlediska jde podle něj o stabilní číslo, meziroční výchylky ve spotřebě vody jsou způsobeny rozdílnou výrobou v daném období.

"Společnost v tomto případě má zásoby vody na deset až dvacet dní. V závislosti na aktuální situaci by pak došlo k omezení výroby nebo k úplnému odstavení některých výrob," řekl Obermajer. DEZA podle něj má lagunu na dešťovou vodu a další, kam odtéká voda z podnikové čistírny odpadních vod. Novou lagunu by chtěla vybudovat na místě, kde už před lety byla. Díky ní zachytí vodu při deštích nebo v době, kdy je více vody v Bečvě.

Dlouhodobý nedostatek vody by omezil i výrobu otrokovického výrobce pneumatik Continental Barum. Podle mluvčí firmy Reginy Feiferlíkové by spíše vedl k přesunu výroby jinam.

Hrozbu nedostatku vody řeší i kunovická potravinářská firma Hamé. "I my vnímáme nedostatek vody jako značnou a stále se zvyšující hrozbu. Již jsme se touto věcí začali zabývat a připravovat opatření ke snížení těchto rizik, včetně diverzifikace vodních zdrojů. Máme také připraveno několik investičních projektů pro naše závody ke snížení spotřeby nebo k zabezpečení jiných alternativ," uvedl Martin Štrupl, generální ředitel Hamé, jež zaměstnává asi 2400 lidí.

Sucho netrápí uherskobrodskou Českou zbrojovku. "Výroba je na spotřebě vody závislá minimálně. V případě potřeby využíváme záložní zdroje v podobě vlastních studní, proto by naši výrobu nedostatek vody neomezil," uvedla mluvčí firmy Hana Smilková.

Slezské hutní podniky ArcelorMittal Ostrava (AMO) a Třinecké železárny (TŽ) mají pro případ sucha připraveny krizové plány nakládání s vodou. Mají k dispozici záložní zdroje, snižují spotřebu vody, mohou zvýšit objem recirkulované vody (vyčištěné odpadní vody vrácené pro další využití). Letos ale problém s nedostatkem vody nemají a jejich spotřeba vody je zhruba stejná jako vloni. Na dotaz ČTK to uvedly mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a mluvčí TŽ Petra Jurásková.

"Výroba oceli vzrostla asi o 17 procent při téměř shodné potřebě vody," uvedla mluvčí AMO. Huť letos v prvním pololetí vyrobila 1,2 milionu tun oceli a spotřebovala 11,394 milionu metrů krychlových vody, loni ve stejném období to při výrobě jednoho milionu tun oceli bylo 11,464 milionu kubíků. V Třinci byla výroba i spotřeba vody přibližně stejná jako loni.

Hlavním zdrojem provozní vody pro AMO je vodní dílo Žermanice. V případě, že je nutné odběr z nádrže regulovat, má huť jako záložní zdroj k dispozici čerpací stanici v Ostravě-Hrabůvce, která odebírá povrchovou vodu z řeky Ostravice.

Jihomoravské průmyslové firmy se zatím na boj se suchem nijak výrazněji nepřipravují, snaží se ale šetřit vodou a tím i snižovat svoje náklady. Například Teplárny Brno odběr vody od roku 2013 snížily o více než třetinu, souvisí to ale také s vývojem počasí v topné sezoně.

Témata:  sucho firmy voda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy