Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Černý trh s alkoholem se zmenšil, říkají výrobci lihovin čtyři roky po metanolové kauze

Zákaz prodeje tvrdého alkoholu, který vláda vyhlásila v roce 2012,
Zákaz prodeje tvrdého alkoholu, který vláda vyhlásila v roce 2012,
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Metanolová aféra, která si od září 2012 do února 2014 vyžádala 48 obětí, a následná legislativní opatření výrazně zasáhla černý trh s alkoholem. Podle výrobců lihovin by se ale mělo ještě přitvrdit.

Loni černý trh tvořil podle odhadu výrobců lihovin zhruba osm procent trhu, před zákazem prodeje tvrdého alkoholu, který vláda vyhlásila v roce 2012, to byla více než třetina prodejů.

"Stále se objevují na trhu v nabídce velkoobchodníků výrobky za cenu, jež je nižší než prostý součet spotřební daně a daně z přidané hodnoty," upozornil viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL) Jiří Štětina. Podle prezidenta svazu Pavla Dvořáčka černý trh existuje ze dvou důvodů. "Kvůli výši spotřební daně. A na straně poptávky stále existují spotřebitelé, kteří chtějí nakoupit co nejlevněji, vyzrát nad státem a neplatit spotřební daň," uvedl.

"Proti černému trhu by mohlo pomoci i sjednocení dozoru a povolování domácího pálení, který je nyní roztříštěný mezi ministerstva financí a zemědělství," dodal Dvořáček.

Dlouhodobě spotřeba alkoholu v ČR klesá. Přesto však obraty českých producentů i dovozců rostou. Částečně je to podle unie právě díky snižování podílu černého trhu. "Můžeme spekulovat, že růst dovozů je i na úkor legálních etablovaných výrobců," míní Štětina.

Podle údajů Českého statistického úřadu předloni v průměru každý Čech vypil 173,3 litru alkoholických nápojů, v přepočtu 10,1 litru čistého lihu. Z toho v přepočtu na líh činily 2,7 litru silné lihoviny, 2,3 litru víno, pět litrů pivo.

Takzvaná metanolová kauza patří mezi nejhorší neštěstí, které Českou republiku v posledních desetiletích postihly. očtem obětí, je druhou nejhorší katastrofou v dějinách samostatné ČR. Více životů si vyžádaly jen povodně v roce 1997, při nichž zemřelo 50 lidí.

Vláda na vlnu úmrtí reagovala 12. září 2012 zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Zákaz se týkal destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu od 30 procent. O dva dny později byl vydán zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR a 20. září ministr zdravotnictví zakázal vývoz alkoholu od 20 procent z ČR. Vlastní opatření dočasně zavedly i Slovensko, Polsko nebo Rusko. Prohibice byla v ČR zmírněna koncem září 2012. Poslední omezení padla až v říjnu 2013.

Kauza přiměla stát zpřísnit pravidla pro výrobu a distribuci lihovin. Byl mimo jiné zaveden nový typ kolků pro alkohol, zákon omezil maximální velikost spotřebitelských balení tvrdého alkoholu na tři litry a z prodeje lihu a lihovin učinil koncesovanou živnost.

Témata:  alkohol kauza: metylalkohol ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy