Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Města a obce chtějí změnu ústavy. Na zvyšování platů nemají peníze

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Svaz měst a obcí si stěžuje, že nemá peníze na navýšení platů zaměstnancům veřejné správy, o kterém rozhodla vláda. Samosprávy proto požadují změnu ústavy.

Vláda v září rozhodla, že zaměstnancům veřejné správy mají stoupnout platy o 4 procenta a to už od listopadu. Jenže Svaz měst a obcí si stěžuje, že to nabourá jejich rozpočty.

Už mají totiž dávno naplánované, na co peníze z jejich rozpočtů půjdou. A na povinné zvýšení platů tedy budou muset odebrat finance odjinud, tedy třeba ty určené na opravy silnic a chodníků, škol nebo na domovy pro seniory.

Obce totiž od státu peníze na povinné navýšení platů nedostanou. Příspěvek na přenesenou působnost, tedy na to, co obce a města vykonávají za stát, se prý valorizoval jen o 1 procento.

Svaz proto už delší dobu požaduje, aby se přímo do Ústavy po vzoru zahraničí zakotvila povinnost, že podobné rozšíření povinností měst a obcí musí vždy provázet navýšení peněz od státu. Zároveň apeluje na stát, aby podobná rozhodnutí o povinném navýšení platů ve veřejném sektoru dělal s předstihem a zabránil tak problémům, do kterých se obce dostávají.

Témata:  obce platy zaměstnanci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy