reklama

Lidé, kteří nemají dostatek financí na to, aby zaplatili za bydlení a ještě jim zbylo na živobytí, mají nárok na dávky od státu. Těch existují dva typy - příspěvek na bydlení patří mezi sociální dávky a dostanou ho lidé, kteří na přiměřené bydlení dávají více než 30 % příjmu (v Praze 35 %), doplatek na bydlení patří mezi dávky v hmotné nouzi a dosáhnou na něj ti, kterým ani s příspěvkem na bydlení nezbývá po zaplacení nákladů na ubytování na živobytí. Příspěvek na bydlení v Česku pobírá měsíčně asi čtvrt milionu lidí, doplatků se rozdá kolem 70 tisíc.

Ministerstvo nyní plánuje, že právě doplatek na bydlení sníží, a to konkrétně lidem na ubytovnách. Ministryni Michaele Marksové totiž vadí, že majitelé ubytoven si schválně účtují obrovské sumy za naprosto nevyhovující prostory k bydlení, protože vědí, že většinu stejně zaplatí stát. Od snížení doplatku si vláda slibuje, že majitelé ubytoven ceny za bydlení sníží.

Doposud platilo, že stát lidem na ubytovně proplácel 90 % nákladů na bydlení, nově by to mělo být o 10 % méně. Kritici navrhované změny ale tvrdí, že ani tato změna majitele ubytoven, kteří si ze státního doplatku udělali parádní byznys, nedonutí nájem snížit. A doplatí na to znovu ti nejchudší, kteří budou muset z vlastní kapsy zaplatit o deset procent víc než doposud a o to méně peněz jim zbude na jídlo.