Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Roční míra inflace ve Spojených státech stoupla na 1,6 procenta

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington/New York - Roční míra inflace ve Spojených státech v říjnu vystoupila na 1,6 procenta, a dostala se tak nejvýše za dva roky.

Proti předchozímu měsíci pak spotřebitelské ceny vzrostly o 0,4 procenta, nejvíce za šest měsíců. Přispěly k tomu vyšší nájmy a dražší benzin, uvedlo dnes americké ministerstvo práce. Známky oživení inflace zvyšují pravděpodobnost, že americká centrální banka (Fed) v prosinci zvýší úrokové sazby. V září inflace činila 1,5 procenta.

Jak roční, tak meziměsíční inflace byla v souladu s odhady analytiků v anketě agentury Reuters.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energií, ale meziročně zpomalila na 2,1 procenta ze zářijových 2,2 procenta. Meziměsíčně jádrové ceny stouply stejně jako v předchozím měsíci o 0,1 procenta.

Ceny benzinu se proti předchozímu měsíci zvýšily o sedm procent po zářijovém růstu o 5,8 procenta. Na celkovém růstu inflace tak měl benzin více než poloviční podíl. Ceny potravin se už čtvrtý měsíc za sebou nezměnily. Nájmy se zvýšily o 0,4 procenta a zdražilo také oblečení a nová auta.

Témata:  USA inflace

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy