Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělorusko plánuje vylepšit obchodní vztahy s EU

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Minsk – Běloruská vláda v pátek ve svém ekonomickém plánu uvedla uvedla, že chce zlepšit obchodní vztahy s Evropskou unií. Za první dva měsíce letošního roku hrubý domácí produkt Běloruska klesl o čtyři procenta. Za celý rok čeká růst o 0,3 procenta.

Minsk chce tímto krokem kompenzovat "novou vlnu" škodlivých vlivů, které mají negativní dopad na jeho ochabující ekonomiku. Mezi takové vlivy patří třeba vleklá recese v sousedním Rusku. Ruská ekonomika oslabila kvůli propadu cen ropy a západním sankcím uvaleným na Moskvu za její postoj k ukrajinské krizi.

To je špatnou zprávou pro země, které bývaly součástí Sovětského svazu, jako je Bělorusko, a které jsou závislé na vývozu do Ruska a převodech peněz od migrantů, kteří tam pracují.

"Nová vlna negativních vnějších faktorů zhoršuje šanci na rychlé ekonomické oživení, výhled hospodářského vývoje v krátkodobém horizontu je složitý," uvádí se v pětiletém plánu zveřejněném na internetu. Posílení partnerství se zeměmi EU má podle plánu zajistit stabilní obchod, přilákat investice a technologie i společné průmyslové a infrastrukturní projekty.

Vláda rovněž ve svém plánu uvedla, že bude usilovat o další liberalizaci podnikatelského prostředí, sníží podporu ztrátovým průmyslovým odvětvím a sníží závislost na ruském trhu, který má v současnosti na běloruském vývozu podíl 40 procent.

Hlavní úroková sazba v zemi nyní činí 24 procent. Vysoké úroky mají zmírnit inflaci, která loni dosáhla 12 procent. Centrální banka podle plánu očekává pozvolný pokles inflace na pět procent.

V únoru EU ukončila pět let trvající sankce vůči Bělorusku. Otevřela tak cestu volnějšímu vzájemnému obchodu a běloruské podniky nyní mají přístup k penězům od Evropské investiční banky (EIB) a Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). EU původně usilovala o demokratické změny v Bělorusku, nyní však změnila přístup a snaží se své sousedy spíše zapojit do svých aktivit než izolovat.

Témata:  Bělorusko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy