reklama

Podle Havlíčka je návrh na paušální daň motivační, pomůže totiž té nejmenší skupině a motivuje menší firmy k tomu, aby zaplatily menší daň výměnou za stupeň administrativy. 

Český rozhlas také upozornil, že v souvislosti se zavedením EET také skončí výrazně méně podnikatelů, než se tvrdí. "Podnikatelé jsou vystrašení hlavně proto, že se kolem toho zvedla hysterie," tvrdí Havlíček.

"Zapomeňme na to, že EET je tématem číslo jedna pro většinu tuzemských podnikatelů," dodává a upozorňuje, že ze 48 tisíc podnikatelů, kteří začnou dnes elektronizovat, už má valná část elektronický systém.

Podotkl, že že firmy potřebují tržby, zákazníky, nižší stupeň administrativy a koncentrovaná data na jednom místě. "Rozhodně si nemyslím, že firmy, které se proti tomu vyhranily, jsou podvodníci, mají spíše obavu, co se bude dít, když jim spadne elektrika, nebude fungovat internet," řekl Rozhlasu.

"Pokud se systém rozjede a bude fungující, jsem přesvědčen, že se budeme za pár let dívat na elektronizaci u nás s určitým nadhledem a možná i úsměvem," tvrdí Havlíček.

Elektronická evidence tržeb spočívá v evidenci každé platby a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním Nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku.

EET bude v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však nedávno připustil několik výjimek a zvažuje například, že by z této povinnosti vyjmul e-shopy.