Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Valí se na nás nová krize? Expert varuje před krušnou budoucností

EU
EU
Foto: Pixabay

Hnutí pěti hvězd v Itálii, stejně jako Národní fronta ve Francii jsou čistí euroskeptici, varuje ekonom Felix Moreno. V rozhovoru pro server rt.com konstatuje, že pokud by Itálie a Francie chtěly opustit eurozónu, znamenalo by to smrtelné ohrožení projektu společné evropské měny.

Brexit, italské referendum, francouzské volby

Po víkendovém referendu v Itálii, kdy tamní občané zamítli navrhované změny ústavy předkládané proevropským kabinetem, se euro propadlo na dvacetiměsíční minimum vůči dolaru, byť následně opět posílilo. Považuje to ekonom za projev nestability evropské měny?

"Euro je vážně ohroženo, nejen tím, co se děje v Itálii, ale očividně také dopady brexitu a také (blížícími se) francouzskými volbami a tím, co z nich může vzejít," vysvětluje Moreno. Dodává, že stejně otevřeně a explicitně euroskeptické jako Hnutí pěti hvězd v Itálii je totiž i vůdkyně francouzské ultrapravice Merine Le Penová.     

Pokud by Itálie a Francie - dvě klíčové země eurozóny - začaly vystupovat proti EU, případně se pokoušely přímo o odchod z eurozóny, znamenalo by to podle odborníka smrtící ohrožení eura jako měny.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Volby se blíží také v Německu. Moreno si však nemyslí, že by také jejich výsledek znamenal hrozbu pro projekt společné evropské měny. "Předpokládanou změnou v německých volbách může být například posílení Alternativy pro Německo, euroskeptické strany," soudí ekonom. Dodává však, že ani ty nejoptimističtější průzkumy nepřipisují této straně volební zisk přesahující 15-20%.  

Volby v Německu tak mohou přivodit pád vlády Angely Merkelové, ale zřejmě zásadně nezmění běh věcí, očekává expert. Poukazuje, že proti tomu v Itálii Hnutí pěti hvězd v průzkumech vede a může vyhrát v příštích volbách, stejně jako ve Francii vévodí průzkumům Marine Le Penová.  

"Existuje potenciál pro zvrat v Německu. (Ale) v těch dvou zemích - ve Francii a Itálii - může takový zvrat znamenat svržení vlád a uchopení moci stranami, které chtějí opustit euro," míní Moreno.

Italské banky v pasti

Italské banky padají a potřebují záchranu, poukazuje ekonom. Připomíná, že podle pravidel platných od letošního roku ale není možné bankám v eurozóně takovou pomoc poskytovat, pokud část nákladů nejprve nenesou samotní vkladatelé a držitelé dluhopisů.

"V Itálii jsou však dluhopisy italských bank silně rozšířeny mezi obyvatelstvem. Takže by vyvolalo velkou nespokojenost italské veřejnosti, pokud by byli postiženi držitelé dluhopisů," vysvětluje expert. Dodává, že mnoho drobných střadatelů by v takovém případě přišlo o úspory, což by ještě víc oslabilo důvěru Italů v euro a Evropskou centrální banku (ECB).  

Italská vláda podle odborníka nicméně momentálně nepřemýšlí, co bude její další krok. Naopak, brzy se obrátí na prezidenta ECB Maria Draghiho se žádostí o záchranu bank v zemi, očekává Moreno. Opakuje však, že aktuální pravidla takovou možnost zakazují a část ztrát by museli pokrýt vkladatelé.

"Žádné veřejné fondy nelze určit k záchraně bank, pokud držitelé dluhopisů, vkladatelé a všichni akcionáři těchto bank nezaplatí svou část a neponesou očekávatelné riziko," pokračuje expert. Připouští, že takový krok je ale v Itálii politicky zcela nepřijatelný.

Podle ekonoma tedy mohou nastat dva scénáře: Buď ECB poruší vlastní pravidla a EU ukáže, že opatření, která zavedla po předchozích problémech bank, jsou nesmyslná, nebo budou tyto pravidla vyžadovat a nastane krizová situace jako v roce 2013 na Kypru, očekává Moreno.    

Témata:  EU EUR (euro)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:57

Ukrajina zničila ruské vojenské velitelství v okupovaném Luhansku britskými střelami

Při úderu proti ruské armádě, který v sobotu zasáhl vojenské velitelství v okupovaném městě Luhansk, Ukrajinci použili britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy