Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v EU a eurozóně zrychlila na 0,6 procenta

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Meziroční inflace v eurozóně i v celé EU zrychlila v listopadu na 0,6 procenta z říjnových 0,5 procenta, navzdory tomu ale nadále zaostává za cílem Evropské centrální banky (ECB).

Listopadová inflace v eurozóně byla nejvyšší za 31 měsíců. Loni v listopadu spotřebitelské ceny v eurozóně i EU stouply o 0,1 procenta.

Nejvíce v listopadu v eurozóně k růstu inflace přispěly vyšší ceny v restauracích a kavárnách, dražší nájmy a tabák. Naopak brzdou inflace byly ceny plynu a topného oleje a zájezdů.

V šesti členských zemích EU se v listopadu spotřebitelské ceny snížily. Nejvíce klesly v Bulharsku a na Kypru, o 0,8 procenta. Naopak nejvyšší byla inflace v Belgii, kde dosáhla 1,7 procenta, a v České republice (1,6 procenta) a Rakousku (1,5 procenta).

V meziměsíčním srovnání ceny v eurozóně klesly o 0,1 procenta a v celé EU stagnovaly kvůli dalšímu poklesu cen energií.

ECB v posledních letech důrazně uvolňuje měnovou politiku, aby podpořila hospodářský růst a zvýšila inflaci, což se zatím moc nedaří. Dlouhodobým cílem ECB je návrat meziroční míry inflace ke dvěma procentům.

Témata:  inflace eurozóna EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy