reklama

Průměrná výše úvěru se zvedla z 1,82 milionu Kč v roce 2015 na 1,97 milionu korun, tedy o téměř deset procent. "Trh v loňském roce zažil mnoho převratných změn a událostí, které zapříčinily enormní zájem klientů o hypoteční úvěry. Ten byl motivován především celkovou velmi příznivou ekonomickou situací včetně dlouhodobě nízkých úrokových sazeb a také plánovanou účinnosti nového zákona o spotřebitelském úvěru, který začal platit od 1. prosince," komentoval vývoj na trhu generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Největší zájem mají Češi o starší cihlové byty 2+kk a 2+1, kterých je ale nedostatek. Zvedá se zájem o takzvané rodinné bydlení (3+1, 3+kk). Nejnižší úrokovou sazbu v celé historii hypotečního trhu mohli klienti získat v listopadu, kdy klesla na 1,77 procenta. "Myslím si, že jsme se na konci roku dotkli úrokového dna," dodal Sadil.

Nový zákon o přinesl mnoho novinek v oblastech informování spotřebitele, změny v předčasném splácení úvěrů a změny v oblasti odpovědnosti poskytovatelů úvěrů, jejich zprostředkovatelů a zástupců i dozoru ze strany ČNB.

Další velkou změnu pro hypoteční trh představovala sada doporučení ČNB, týkajících se snížení poskytovaného limitu LTV (poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti) ze 100 procent na 95 procent. Od dubna příštího roku se pak limit ještě zpřísní, a to na 15 procent nově poskytnutých úvěrů v rozmezí 80 až 90 procent ceny nemovitosti.