Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v Německu zrychlila na 1,7 procenta

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový statistický úřad ve své konečné zprávě oznámil, že se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v prosinci více než zdvojnásobilo a dosáhlo 1,7 procenta. Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty.

Inflace v Německu tak dosáhla nejvyšší úrovně od července 2013. V listopadu činila 0,7 procenta.

Dle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat ze začátku ledna se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v zemích používajících euro v prosinci téměř zdvojnásobilo na 1,1 procenta z listopadových 0,6 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň za více než tři roky.

ECB se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami. Minulý týden také zvýšila své nákupy dluhopisů na dosavadní maximum 24,7 miliardy eur (667 miliard Kč). 

Nákupy tak byly nejvyšší od roku 2014, kdy ECB tímto způsobem začala zvyšovat objem peněz v ekonomice. Minulý měsíc ECB rozhodla prodloužit tento program nákupů od dubna minimálně o devět měsíců, tedy do konce tohoto roku. Guvernéři banky ale také rozhodli, že měsíční objem těchto nákupů se zároveň sníží na 60 miliard eur z dosavadních 80 miliard eur.

Ke kritikům uvolněné měnové politiky ECB patří například šéf německé centrální banky Jens Weidmann i mnozí němečtí politici.

Témata:  inflace Německo European Central Bank (ECB)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy