Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tepla se letos prodávalo více než loni, tvrdí Plzeňská teplárenská

Moderní interiér
Moderní interiér
Foto: Pixmac

Plzeň - Letošní zima byla pro Plzeňskou teplárenskou lepší než loňská. Tu vedení městského podniku označilo za jednu z nejhorších za poslední čtvrtstoletí.

Prodej tepla v Plzni se v minulých čtyřech letech stále snižoval. Zateplování domů, hojné v letech 2007 až 2014, už se tolik neprojevuje. ČTK to řekli výrobní ředitel Zdeněk Dongres a předseda představenstva Tomáš Drápela.

"Díky prosinci a hlavně lednu máme lepší výsledky, než jsme měli předchozí roky," uvedl Dongres. V lednu vyrobila a prodala firma o 28 procent více oproti plánu. Ale v únoru a v březnu už zase plánované hodnoty nesplnila. Prosinec byl podle Dongrese jen nepatrně silnější oproti poslednímu měsíci roku 2015.

"Prosinec a leden byly sice pro nás oproti minulým rokům energeticky lepší, ale před deseti lety to bylo naprosto standardní a běžné," uvedl Drápela. Zima byla z dlouhodobého pohledu normální, předchozí čtyři byly abnormálně teplé. "Lidé získali pocit, že se v Čechách v lednu hraje golf. Hrálo se celoročně jako ve Španělsku," uvedl.

Tržby z prodeje tepla, které se pohybují kolem miliardy korun, budou díky lepší zimě odhadem o pět procent vyšší. "Ale stačí, aby v září a v říjnu bylo babí léto a to, co jsme si nahnali, můžeme lehce ztratit," řekl Drápela. Ceny tepla letos zůstaly na loňských 513 Kč/GJ a jsou tak údajně nejnižší ze všech tepláren v Česku.

V roce 2008 dodala firma 3,5 milionu gigajoule tepla. Pak postupně klesala až do roku 2014, kdy prodala 2,85 milionu gigajoule, stejně jako o rok později. Loni poprvé posílila na 2,9 milionu gigajoule. Letos by to podle Dongrese mělo být zhruba stejné.

Témata:  voda byty domácnosti

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy