Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké ministerstvo financí neoznačilo žádného partnera za měnového manipulátora

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Washington - Ministerstvo financí USA ve své pravidelné zprávě o měnových praktikách nakonec žádného z hlavních obchodních partnerů neoznačilo za manipulátora s kurzem měny. Prezident Donald Trump tedy opět otočil a změnil názor na Čínu, pokud jde o její obchodní politiku.

Zpráva ponechala Čínu na monitorovacím seznamu kvůli neobvykle vysokému obchodnímu přebytku se Spojenými státy. Na seznamu jsou také Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan, Německo a Švýcarsko.

Trump již ve středu uvedl, že Čína za manipulátora označena nebude. Změnu svého postoje podle listu The Wall Street Journal zdůvodnil tím, že Čína již několik měsíců s kurzem své měny nemanipulovala. Také si nechce Peking rozhádat kvůli situace kolem Severní Koreje.

Peking dle ministerstva USA po zhruba desetiletí intervenoval na devizovém trhu, aby snížil hodnotu domácí měny, a zajistil tak exportérům konkurenční výhodu. V poslední době je ale cíl čínských intervencí opačný, a to zabránit propadu domácí měny.

Ministerstvo přezkoumá měnové praktiky zemí na monitorovacím seznamu a setká se s jejich finančními představiteli, aby zajistilo pokrok při snižování jejich přebytků v obchodování s USA.

Témata:  Donald Trump USA Čína USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy