Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asijská banka pro investice přijala sedm nových členů, třij sou z Evropy

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB) přijala před zahájením mezinárodní konference o vytvoření novodobé Hedvábné stezky sedm nových členů. Peking je kritikem současného světového finančního systému, kterému podle ní dominují Spojené státy a který dostatečně nereprezentuje rozvíjející se země.

Vytvoření AIIB navrhla v roce 2013 Čína, která je i největším akcionářem této instituce. AIIB má sloužit k financování výstavby silnic, železnic, elektráren či telekomunikačních sítí v Asii. Čína má v současnosti fakticky právo veta v organizaci. Její hlasovací podíl je 26 procent a určitá rozhodnutí musí být schválená dvoutřetinovou většinou.

Čína je kritikem současného světového finančního systému a USA jsou zase jedním z největších kritiků nové banky, kterou považují za konkurenta Světové banky a Asijské rozvojové banky.

Členy banky se však stala i řada spojenců USA, včetně Británie, Německa, Itálie, Austrálie nebo Jižní Koreje. Z předních ekonomik není členem kromě USA pouze Japonsko. Členem banky není ani Česká republika. Novými členy banky se stávají Bahrajn, Bolívie, Chile, Kypr, Řecko, Rumunsko a Samoa.

Představitelé z 29 zemí se účastní v neděli a v pondělí v Číně mezinárodní konference o vytvoření novodobé Hedvábné stezky. Mezi účastníky je i český prezident Miloš Zeman.

Témata:  AIIB Čína ekonomika

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy