Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z brexitu nevzejde nic dobrého. Destabilizuje jen finanční trh, varuje MMF

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Foto: European Union

Londýn - Mezinárodní měnový fond (MMF) se ve své výroční zprávě věnoval i důsledkům brexitu. Odchod Spojeného království z EU by destabilizoval trhy a snížil hospodářský růst Británie.

"Na možném odchodu Británie z EU jsme nenašli nic kladného," zdůraznila šéfka MMF Lagardeová, která v Londýně výroční zprávu o britské ekonomice představila. Podle ní by měl brexit "špatné, až velmi, velmi špatné" důsledky.

Otázka budoucnosti Británie v EU není podle šéfky MMF jen domácí, ale také mezinárodní záležitostí. "Nemyslím si, že jsem v posledních šesti měsících navštívila nějakou zemi na světě, kde by se mě neptali 'jaké budou ekonomické důsledky brexitu?'", uvedla Lagardeová.

Zdroj: YouTube

"Hlasování pro odchod by vyvolalo delší období nejistoty, které by vedlo k nestálosti finančních trhů a poškodilo růst," varoval podle agentury Reuters MMF se sídlem ve Washingtonu. Podle autorů zprávy by brexit také narušil investice a další finanční činnosti v Británii.

Fond míní, že náhlé přerušení investic do klíčových sektorů ekonomiky, jako jsou obchodní nemovitosti a finančnictví, by mohlo dál zhoršit rekordně vysoký schodek běžného účtu platební bilance Británie.

Obavy ohledně brexitu byly v minulých měsících na britských trzích patrné. Počet transakcí na trhu komerčních realit se v prvních třech měsících roku podle něj propadl o 40 procent.

Dopady případného brexitu by se přitom nemusely omezovat jenom na britskou ekonomiku. "Efekt šíření nákazy by mohl vést k rozšíření na regionální a světové trhy," uvedl fond. Hlavní dopad by ale podle něj pocítila britská ekonomika.

O odchodu z EU budou Britové rozhodovat 23. června v referendu a jeho výsledky lze jen těžko předvídat. Oba tábory jsou vyrovnané. Proti brexitu je premiér David Cameron, naopak bývalý starosta Londýna Boris Johnson žádá odchod země z unie.

Témata:  Mezinárodní měnový fond (MMF) Velká Británie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy