reklama

Kámen je pojmenován po siru Philipovi Oppenheimerovi, jehož rodina ovládala kdysi největší (dnes druhou nejproduktivnější) diamantovou těžařskou společnost De Beers. Ta na vrcholu své slávy produkovala 80 všech vytěžených diamantů na naší planetě.

Modré diamanty mohou stát 50× více než bílé

Diamanty se vyskytují nejčastěji v bílé barvě nebo s lehce žlutým nádechem. Sytě barevné („Fancy Color Diamonds") jsou ale mnohem cennější. Takto modré diamanty jsou natolik vzácné, že se velmi obtížně pořizují. „Cena sytě modrých, růžových, červených i žlutých diamantů mnohdy dosahuje astronomických částek, protože jsou opravdovou raritou. Karátový modrý diamant stojí i 50× tolik, co klasický bílý ve stejné kvalitě. Obecně platí: čím je barva intenzivnější, tím vyšší cena. Za poslední roky jsme v Česku několik šperků s modrým diamantem již prodali. Většinou šlo o výrobu investičního šperku na zakázku," dodává Alojz Ryšavý.

Tři výjimečné aukce za poslední půlrok

Středeční dražba navazuje na nedávné výjimečné prodeje z loňského listopadu, během nichž byl stanoven nový světový rekord v uhrazené ceně za jakýkoliv prodaný drahokam. Rekord stanovil kvalitativně unikátní 12karátový modrý diamant, který v podobě velmi jednoduchého prstenu zakoupil hongkongský podnikatel Joseph Lau za neuvěřitelných 48,6 milionu švýcarských franků (1,2 miliardy korun). Den před tím vydražil také prsten s výjimečným 16karátovým růžovým diamantem v přepočtu za 720 milionů korun. Oba prsteny v celkové hodnotě necelých dvou miliard korun věnoval své sedmileté dceři. „Cena takto výjimečných prstenů bude bez problémů nadále růst a při dalším prodeji může vygenerovat velmi zajímavý zisk. Investiční šperky jsou celosvětově stále populárnější dlouhodobou investicí, o kterou má v současné době zájem také stále více Čechů. Nákupy investičních klenotů za miliony korun nejsou na našem území rozhodně ničím výjimečným," uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds.