reklama

Ekonomická nálada je tak na nejvyšší úrovni od ledna 2001, kdy praskla takzvaná internetová bublina. Maxima 119 bodů dosáhl index v květnu 2000.

V říjnu rovněž vzrostl index podnikatelské důvěry, a to na 1,44 bodu ze zářijových 1,34 bodu, a byl nejvýše od března 2011, kdy činil 1,47 bodu.

Optimismus vzrostl ve všech sektorech v čele se službami, kde stoupl o 0,8 bodu na 16,2 bodu. Stínem je ale hodnocení vyhlídek inflace mezi výrobci, kde index oproti září klesl o 1,9 bodu na 8,6 bodu. Důvěra v ekonomiku vzrostla výrazně v Německu a Itálii, zatímco ve Francii poklesla.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie zpomalilo v říjnu na 1,5 procenta ze zářijových 1,8 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Inflace v Německu tak zůstává pod limitem stanoveným Evropskou centrální bankou (ECB) jako strop cenové stability a podporuje rozhodnutí centrální banky začít s omezováním stimulačního programu velmi pomalu.

Podle neharmonizovaných údajů inflace činila 1,6 procenta. Statistický úřad upřesnil, že v říjnu zrychlil pouze růst cen potravin. Růst cen energií, služeb a nájmu naopak zpomalil.