Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejen máslo, ale už i vejce a mléko. Čechy trápí drahota

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Meziměsíčně se zvýšily ceny zemědělských výrobců o 0,6 %, stavebních prací o 0,2 % a tržních služeb o 0,1 %, ceny průmyslových výrobců se nezměnily. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 8,3 %, ceny průmyslových výrobců o 1,1 %, stavebních prací o 1,8 % a tržních služeb o 1,6 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Statistiky tak podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela ukazují, že vnější tlaky do domácích cen oslabují. "Podílí se na tom i dlouhodobě posilující koruna. Ta si sice v listopadu dává pauzu, v novém roce bude pokračovat v posilujícím trendu. To by se mělo projevit i na nižší inflaci spotřebitelských cen, která svého vrcholu podle nás dosáhla v říjnu. Nicméně její pokles nebude nijak výrazný, protože cenovou dynamiku budou držet domácí faktory v čele s mzdovým růstem," uvedl.

Ve srovnání se zářím se ceny průmyslových výrobců nezměnily, v zemědělství se zvýšily o 0,6 procenta, za stavební práce vzrostly o 0,2 procenta a za tržní služby o 0,1 procenta. Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zrychlil na 2,9 procenta ze zářijových 2,7 procenta. Míra spotřebitelské inflace tak byla nejvyšší za pět let.

V průmyslu se v říjnu meziročně zvýšily ceny kovů a kovodělných výrobků o 5,1 procenta, ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 3,3 procenta. O téměř 18 procent zdražily mléčné výrobky. Vyšší než před rokem byly také ceny koksu a ropných produktů, klesly naopak ceny dopravních prostředků o 3,3 procenta a ceny v energetice.

Ceny v zemědělství poprvé po několika měsících nerostly dvouciferným tempem. Jejich meziroční růst v říjnu zpomalil na 8,3 procenta ze zářijových 10,8 procenta. V rostlinné výrobě zdražilo ovoce o víc než dvě třetiny, stouply i ceny obilovin, brambor a olejnin, klesly u zeleniny. V živočišné výrobě o téměř 38 procent vzrostly ceny mléka a o pětinu ceny vajec, zlevnila drůbež a prasata.

Ceny stavebních prací v říjnu udržely meziroční růst na 1,8 procenta. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře zpomalily růst na 1,6 procenta ze zářijových 1,7 procenta. Vzrostly například ceny za pojištění a penzijní financování a také za vydavatelské služby.

V zahraničním obchodě v meziročním srovnání ceny pokračovaly v předchozím poklesu. Ceny vývozu se v září snížily o 0,9 procenta, zejména kvůli posílení koruny vůči euru a dolaru. Dovozní ceny klesly o 0,8 procenta, hlavně kvůli zlevnění strojů a dopravních prostředků.

V zemích EU podle údajů zveřejněných Eurostatem, se ceny průmyslových výrobců v září meziměsíčně zvýšily o 0,6 % (v srpnu o 0,4 %). Ceny vzrostly nejvíce v Nizozemsku o 2,9 %. V Polsku se ceny zvýšily o 0,7 %, v Rakousku o 0,6 %, v České republice a v Německu shodně o 0,4 % a na Slovensku o 0,3 %. Ceny klesly pouze na Kypru o 1,4 %, informuje czso.cz.

Meziročně byly ceny v EU v září vyšší o 3,3 % (v srpnu o 2,9 %). Ceny vzrostly ve všech členských státech, nejvíce v Belgii o 7,0 %. V Polsku se ceny zvýšily o 4,9 %, v Německu o 3,0 %, na Slovensku o 2,8 %, v Rakousku o 1,8 % a v České republice o 1,7 %.

Témata:  ekonomika průmysl zemědělci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy