Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část z miliardové půjčky pro OKD by se nemusela státu vrátit, varuje Mládek

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) připustil, že část až miliardové půjčky, kterou by stát mohl OKD poskytnout, by se státu nemusela vrátit.

Půjčka státu by ale podle něj byla při vyplácení pohledávek prioritní. Řekl to v televizní debatě na Primě. Pravicová opozice s finanční pomocí státu nesouhlasí, podle místopředsedkyně ODS Alexandry Udženije by stát neměl nesystémově zachraňovat jednu vybranou firmu.

Mládek v dnešní debatě uvedl, že peníze státu jsou potřeba na platy horníků, na plynulý přechod horníků do jiných zaměstnání a na to, aby insolvence, v které se OKD nachází, nebyla chaotická. Proto by měl podle něj stát peníze půjčit i s rizikem, že se část nevrátí. "Je to superseniorní pohledávka, čili prioritní. Ambicí je (vrátit) samozřejmě 100 procent, ale nejsem připraven to zaručit," uvedl ministr Mládek.

ODS s půjčkou pro OKD nesouhlasí. "OKD je soukromá firma, nevím, proč by ji stát měl zachraňovat. Řeší se to pro jeden soukromý podnik, ale na OKD je nabaleno spousta jiných firem, ty taky budou muset skončit," uvedla Udženija.

Témata:  Jan Mládek OKD

Aktuálně se děje

9. května 2024 12:21

Estonci budou moci hlasovat ve volbách prostřednictvím mobilního telefonu

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy