Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko rozšiřuje své útoky v Sýrii na jednotky USA. Můžeme očekávat konflikt?

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek/Moskva – Navzdory březnovému prohlášení o stažení jednotek ze Sýrie zůstává Rusko v zemi aktivní. Jak nyní upozorňuje analýza společnosti Stratfor, Rusko rozšířilo své útoky i na jednotky podporované Spojenými státy, které bojují jen proti Islámskému státu.

Drzý krok Ruska

Analýza upozorňuje, že Rusko 16. června podniklo odvážný krok, když u hranic mezi Irákem a Sýrií a poblíž Jordánska podniklo nálety na jednotky Nové syrské armády, kterou podporují Spojené státy americké.

Ačkoliv Rusko popřelo, že za těmito útoky stálo, podle analýzy existují videa, která ukazují poškození a pozůstatky ruských kazetových bomb. Přítomnost ruských bombardérů Su-34 potvrzují také letouny Spojených států.

Podle analýzy se tak ze strany Ruska jedná riskantní, možná až drzý krok. Jak vysvětluje, Rusové a jejich syrští spojenci sice nálety na jednotky podporované Spojenými státy podnikli již v minulosti, tentokrát ale šlo poprvé o jednotky, které bojují pouze proti teroristické skupině Islámský stát, nikoliv proti syrskému režimu.

Nová syrská armáda sestává z jednotek, které vycvičily a vyzbrojily zejména Spojené státy, Velká Británie a Jordánsko, a bojuje převážně v blízkosti hranic s Jordánskem v jihovýchodní Sýrii ve snaze získat od Islámského státu zpět území v rámci postupu k městu Dajr az-Zaur.

Jde o provokaci USA?

„Nová syrská armáda je ze vzduchu koalicí značně podporována a Britové a Jordánci často mezi její jednotky posílají své poradce, takže ruské nálety představovaly značné riziko eskalace. Ale ruské strategické cíle v oblasti byly dostatečnou motivací, aby nálety provedlo bez ohledu na to, jak byly nebezpečné," vysvětluje analýza.

Jak dále uvádí, Rusko totiž potřebuje, aby s ním Spojené státy ohledně řešení konfliktu v Sýrii spolupracovaly, o což se snaží od svého vstupu do konfliktu. „Pokud by Moskva dokázala přimět Washington, aby přímo spolupracoval s ruskými a syrskými jednotkami, to by obratem přinutilo Washington, aby uznal vládu syrského prezidenta Bašára Asada."

Ale navzdory vzájemnému vyjednávání o možném příměří v Sýrii se zatím Spojené státy podle analýzy zdráhaly s Ruskem více spolupracovat, ani nechtěly mírová jednání dále rozšiřovat.

„V tuto chvíli je Moskva tak znepokojena, že je ochotna Washington zapojit všemi dostupnými prostředky. Jedním způsobem, jak přitáhnout pozornost USA, je ruská nadšená podpora ofenzívy syrské armády ve městě Rakká."

Hrozí další střety

„Další - i když riskantnější - strategií je právě úder na pozice Nové syrské armády. A možná, že už přinesl ovoce: Rusové 19. června ohlásili, že dosáhli dohody se Spojenými státy ohledně větší spolupráce v Sýrii," podotýká analýza.

Následně ale upozorňuje, že by úder mohl mít ještě jinou motivaci. „Ačkoliv je Nová syrská armáda zatím malá, potenciálně pro vládní jednotky představuje vážného soupeře v oblasti východní Sýrie včetně provincie Dajr az-Zaur, odkud mnoho z jejích členů pochází," vysvětluje.

Ruský útok přitom nebyl nijak ničivý a skupina od té doby naopak ještě dále postoupila. Podle analýzy by ale mohl mít dopady na morálku skupiny a na jejich víru, že je jsou Spojené státy schopny ochránit.

Na závěr analýza varuje, že riziko střetů a konfliktů mezi jednotkami podporovanými Ruskem a jednotkami s podporou Spojených států do budoucna pouze poroste.

Témata:  Syrská krize ruské angažmá v Sýrii USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy