Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český export přesáhl hranici 3,9 bilionu korun, nejvíce v historii

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Podle analýzy exportu, kterou dnes představila Asociace malých a středních podniků překonal český vývoz v roce 2015 hranici 3,9 bilionu korun a byl tak nejvyšší v historii.

Export rostl tempem o 7,5 procenta. Za posledních pět let jde o nárůst o 35 procent. Dovoz činil 3,5 bilionu, přebytek bilance dosáhl 426 miliard. Podle dřívějších údajů Českého statistického úřadu export loni činil 3,89 bilionu Kč.

Podle analýzy tak mezinárodní obchod přispívá k tvorbě HDP více jak šesti procenty, což je skoro dvojnásobný nárůst v posledních pěti letech.

Tyto ýsledky podle ministra průmyslu a obchodu Mládka předčily očekávání. „Jeho výsledek se odrazil v růstu HDP o 4,3 procenta. Jsem rád, že růst pokračuje i v letošním roce, byť je o něco slabší," uvedl.

Číslo z počátku roku 2016 potvrzují další růst vývozů na Slovensko, stabilní obchody s Německem a výborné výsledky našich exportérů ve Velké Británii, které se historicky poprvé dostala na třetí pozici, před Polsko. Trvale posiluje export v automobilovém odvětví, které se na celkovém vývozu podílí již téměř 56 procenty, naopak trvale klesá prodej polotovarů a materiálů.

Stabilní růst má český vývoz v Německu, výborných výsledků ale v roce 2015 dosáhl na Slovensku, ve Velké Británii a v USA. Spíše pod očekávání je Čína, kde je růst menší než je průměr. Špatný je pak export do Ruska, který meziročně klesl o téměř třetinu.

Témata:  Jan Mládek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy