Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začíná část reforem EU? Wolfgang Schäuble požaduje lepší rozpočtovou disciplínu

Wolfgang Schäuble, německý politik za Křesťanskodemokratickou unii, od 28. října 2009 současný spolkový ministr financí v druhé vládě Angely Merkelové.
Wolfgang Schäuble, německý politik za Křesťanskodemokratickou unii, od 28. října 2009 současný spolkový ministr financí v druhé vládě Angely Merkelové.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Berlín - Po odchodu Británie by měla začít platit přísnější pravidla pro rozpočtovou disciplínu uvnitř Evropské unie. Požaduje to ve svém návrhu reforem unie německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Evropa by měla možnost odmítnout návrhy rozpočtů členských zemí, které by rozpočtovou kázeň výrazně porušovaly.  "Členské země se nesmějí zbavit zodpovědnosti za stabilní rozpočty a strukturální reformy příznivé ekonomickému růstu," cituje z připravovaného návrhu německý list Handelsblatt.

Schäubleho resort požaduje zejména přísnější dodržování Paktu stability a růstu, který státům osmadvacítky ukládá držet schodek veřejných financí pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP). Limitem pro dluh je 60 procent HDP.

K lepšímu dodržování pravidel by mohla podle německého ministerstva financí pomoci možnost vrátit členské zemi rozpočet, který by měl přílišný deficit, nebo navázání doporučení pro konkrétní zemi na čerpání evropských fondů.

Témata:  EU Wolfgang Schäuble rozpočet

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.