Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie podnikla razii ve slovinské centrální bance. Prezident ECB hrozí právními kroky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Lublaň - Slovinská policie včera při razii zabavila dokumenty z tamní centrální banky. Zákrok odsoudil prezident Evropské centrální banky Mario Draghi a pohrozil právními kroky.

"Zkonfiskovaný materiál obsahuje informace ECB a tyto informace jsou chráněny na základě přímo použitelného primárního práva Evropské unie," uvedl Draghi v dopise slovinskému nejvyššímu státnímu zástupci. ECB bude rovněž prozkoumávat možné příslušné zákonné prostředky podle slovinského práva.

Draghi zároveň vybídl šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, aby zasáhl, informovala v noci na dnešek agentura Reuters.

Slovinská policie ve středu na čtyřech místech v Lublani shromažďovala důkazy kvůli možným nesrovnalostem během záchrany slovinských bank z roku 2013. Jedním z míst, kam policisté vkročili, byla slovinská centrální banka.

Podle ECB policie zabavila informace z počítačů guvernéra slovinské centrální banky Boštjana Jazbece. Slovinsko je členem eurozóny a Jazbec je coby guvernér národní centrální banky členem Rady guvernérů ECB.

Témata:  Slovinsko European Central Bank (ECB) eurozóna

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy