reklama

Novinářům to dnes na zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 řekl americký ministr Jack Lew. V této souvislosti poznamenal, že Čína má snahu uvolnit kurz své měny tak, aby o hodnotě měny rozhodovaly tržní síly, nikoliv stát.

Americký ministr také řekl, že je důležité zachovat předchozí dohody, které si členové G20 dali a které předpokládají, že jednotlivé země spolu budou konzultovat politiku směnných kurzů. Cílem je vyhnout se konkurenční devalvaci měn, která by zajistila výhody na světovém trhu.

"Teď je doba, kdy je pro nás všechny důležité znásobit úsilí a využít všech nástrojů, které máme, abychom podpořili společný růst," citovala jej agentura Reuters.

Ministr hovořil také o Číně, které hlavně západní země vyčítají, že udržuje kurz své měny uměle nízko, aby tak získala výhody proti rivalům na světovém trhu. Lew řekl, že Čína ukazuje snahu prosazovat politiku, kdy o kurzu měny rozhoduje trh. Klíčovou zkouškou podle něj ale bude, zda čínské úřady umožní ještě výraznější zpevnění jüanu, pokud si to bude situace na devizových trzích bude vyžadovat.