reklama

"Je potřeba se zamyslet nad tím, proč jsou přeplněné supermarkety a do gastroprovozů je lidem zakázán vstup. Rozhodnutí postrádají racionální logiku. Copak se při sportu či u večeře v restauraci nakazí mnohonásobně více lidí než v přeplněném obchodním centru? Rozhodnutí nechápu. Je to přímá likvidace těchto oborů a odvětví," tvrdí Kubina a obává se navíc toho, že třítýdenní limit avizovaný vládou dodržen nebude.

"Už nás na několik měsíců vypnuli na jaře. Nyní to nastává znova a už nyní se mluví o tom, že se termín znovuotevření stanovený na 3. listopadu může posunout," řekl. Restauraci po zkušenostech z jara, kdy se snažil provoz udržet alespoň rozvozem jídla, tentokrát úplně zavře. "Ekonomicky se to nevyplatí. Okýnka jsou vhodné pro bufety, kebaby. Ne pro velké restaurační provozy," řekl.

Nyní čeká hlavně na to, čím vláda rozhodnutí o uzavření restaurací doprovodí. Zda bude kompenzovat ztráty či náklady na zaměstnance. "Přežít se dá všechno. Naši dědové bojovali ve válkách a museli přežít. Pro nás to ale v tuto chvíli bude znamenat velké zadlužení," řekl.

Provozovatelka tří restaurací v Ostravě a Hlučíně Kateřina Ptáčková se naopak bude snažit nějaký provoz zachovat. "Budeme fungovat jako výdejní okénko. Jídla budeme i rozvážet. Nakoupíme PET lahve a do nich budeme čepovat pivo," řekla. Má ale obavu, že naskladněné tanky s pivem nevydrží. "Pivovar si je zpátky nevezme a vydrží tři týdny. Už na jaře jsme toho hodně vylili," doplnila. Ztráty odhaduje na několik milionů korun.

Nařízení zavřít zase přišlo bez předchozího upozornění, řekl Václav Bartoš, který provozuje restauraci a jídelnu Třebíčanka na Karlově náměstí v Třebíči. "A hlavně, ani slovo o nějakých kompenzacích nebo nějaký příslib toho, že by nám někdo pomohl. Nechají nás v tom zase vykoupat jako na jaře," míní. Prodej jídla z okénka se od středy zavádět nechystá. "To jsme zkoušeli na jaře a to bylo prodělečné. My jsme velká hospoda, to nevydělá ani na provoz. Zavřeme a budeme se modlit, aby to netrvalo dlouho," řekl.

"My jsme s nějakým omezením počítali, ale že to bude mít takový razantní nástup, to určitě ne," řekl Jan Martinec, manažer restaurace v jihlavském Dělnickém domě. Při uzavření zjara podle něj tato restaurace prodej přes výdejní okénko neměla. "Teď už to zkusit musíme," uvedl.

Podle hoteliéra Jiřího Rauše z Velké Bíteše vláda způsobila tomuto oboru to samé co na jaře. "Máme nakoupené suroviny a oni nám to zavřou. Tehdy to udělali během noci, teď nám na to dali jeden jediný den," konstatoval hoteliér. Podotkl, že se o tom, že se na podzim může epidemická situace zhoršit, mluvilo dlouho, očekával by proto, že vedení státu už bude mít připravené varianty řešení.

Prodej přes okno podle hoteliéra velkým restauracím situaci nevyřeší. "My denně očekáváme tak 300 obědů a přes okénko jich prodáme 50. Těžko můžeme doprodat ty zásoby čerstvých potravin, my opět budeme čerstvé potraviny likvidovat," uvedl Rauš.

Loading...
reklama