Články k tématu: Emmanuel Macron

Macron se obává, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03. 09:33

Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku" zapotřebí provést pozemní operace zaměřené proti ruským silám. Iniciativu se však probrat nechystá, uvedl v rozhovoru pro deník Le Parisien.

Macron varuje před možností ruského vítězství na Ukrajině

15.03. 10:48

Vítězství Ruska na Ukrajině "by snížilo důvěryhodnost Evropy na nulu", prohlásil ve čtvrtek francouzský prezident Emmanuel Macron.

Macron jednal v Praze s Pavlem i Fialou. Všichni deklarovali podporu Ukrajině

05.03. 18:09

Do Prahy v úterý dorazil francouzský prezident Emmanuel Macron, po poledni jednal s českým protějškem Petrem Pavlem. Návštěvu české metropole odstartoval setkáním se studenty Francouzského lycea, odpoledne se setkal s premiérem Petrem Fialou (ODS).

reklama

Macron: Francie v blízké budoucnosti neplánuje vyslat své vojáky na Ukrajinu

04.03. 18:28

Francie v blízké budoucnosti neplánuje vyslat své vojáky na Ukrajinu, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí pro deník Právo.

Macron příští týden navštíví Česko, setká se s prezidentem Pavlem

01.03. 21:35

Pražský hrad v pátek potvrdil, že Česko v příštím týdnu navštíví francouzský prezident Emmanuel Macron. Na Hradě čeká jednoho z nejvýznamnějších světových státníků jednání s českým protějškem Petrem Pavlem.

Macron překvapil. Nasazení vojáků na Ukrajině nevyloučil

27.02. 09:13

Francouzský prezident Emmanuel Macron nevylučuje možnost nasazení pozemních jednotek své země na Ukrajině. Uvedl to na konferenci o podpoře Ukrajiny, kterou večer v pondělí hostil v Paříži. Odmítl ale přiblížit, které státy nasazení svých vojáků zvažují.

Biden se ruské protisatelitní zbraně neobává. Macron má obavy

17.02. 11:30

Nic nepotvrzuje, že by se Rusko rozhodlo, jak naložit s protisatelitní zbraní. Uvedl to v pátek americký prezident Joe Biden v reakci na odtajnění nové ruské bezpečnostní hrozby. Zdůraznil, že lidem bezprostřední nebezpečí nehrozí. Francouzský prezident Emmanuel Macron požádal Rusko o vysvětlení.

Francouzský prezident Macron v březnu navštíví Česko

15.02. 16:07

Francouzský prezident Emmanuel Macron v březnu po necelých dvou letech opět navštíví Českou republiku. Očekává se, že se setká s nejvyššími ústavními činiteli. S českým protějškem Petrem Pavlem jednal už v prosinci v Paříži.

Macron varoval, že izraelský cíl zlikvidovat Hamás může skončit desetiletou válkou

03.12. 09:08

Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu varoval, že izraelský cíl zlikvidovat palestinskou militantní organizaci Hamás může skončit desetiletou válkou.

Macron žádá příměří v Gaze a zastavení bombardování

11.11. 19:34

Izrael, ač má právo na sebeobranu, musí přestat zabíjet ženy a děti, prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro BBC. Pokračující bombardování Pásma Gazy podle něj nemá ospravedlnění, Tel Aviv by prý z příměří profitoval.

Macron nechce vlajku Ruska na pařížských olympijských hrách

07.09. 09:45

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že na příštích olympijských hrách v Paříži se nesmí objevit vlajka Ruska jako státu, který páchá válečné zločiny na Ukrajině.

Macron: Francie poskytne Ukrajině rakety Storm Shadow

11.07. 20:21

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil na summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu, že Francie poskytne Ukrajině dalekonosné rakety s plochou dráhou letu SCALP. Rakety známé také jako Storm Shadow mají dosah přes 250 kilometrů a ukrajinská armáda je již obdržela od Spojeného království a…

Macron se domnívá, že protesty ve Francii už vyvrcholily

04.07. 21:20

Francouzský prezident Emmanuel Macron věří, že protesty vyvolané zabitím mladíka policistou už vyvrcholily. Macron to řekl v úterý během jednání se dvěma stovkami starostů obcí, které v uplynulých dnech zažily násilnosti.

Šest zraněných po útoku nožem ve Francii. Macron je v šoku

Aktualizovali jsme 8.6.2023, 16:24, 08.06. 12:37

Šest lidí, konkrétně čtyři děti a dva dospělí, utrpělo zranění při čtvrtečním dopoledním útoku u jezera Annecy na jihovýchodě Francie. Útočil muž syrské národnosti. Na smutnou událost reagoval prezident Emmanuel Macron.

Macron označil znečištění plasty za časovanou bombu

29.05. 21:11

V Paříži se tento týden koná setkání Mezivládního vyjednávacího výboru pro plasty. Chce navrhnout první mezinárodní právně závaznou smlouvu o znečištění plasty, včetně mořského prostředí. Uvedl to server Euronews.

Zelenskyj po Itálii a Německu dorazil ještě do Francie

Aktualizovali jsme 14.5.2023, 21:15, 14.05. 16:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ještě před návratem do Kyjeva dorazil do Paříže, kde má povečeřet s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Na letišti podle médií vítala Zelenského premiérka Élisabeth Borneová.

Králi Karlovi III. ke korunovaci gratulují lídři z celého světa, včetně Číny

06.05. 16:44

Lídři z celého světa gratulují králi Karlovi III. ke korunovaci. Vzkaz britským panovníkům zaslal i čínský prezident s manželkou, kteří na korunovaci pozvání nedostali.

Zelenskyj a Macron spolu mluvili. Tématem byl i ukrajinský vstup do NATO

30.04. 21:41

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mluvil s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem, informovala prezidentská kancelář. Oba státníci řešili vstup Ruskem napadené země do Severoatlantické aliance.

Francouzská Ústavní rada potvrdila platnost Macronovy důchodové reformy

Aktualizovali jsme 14.4.2023, 19:15, 14.04. 18:09

Francouzská Ústavní rada v zásadních bodech potvrdila platnost návrhu nepopulární důchodové reformy, která především posouvá věk odchodu do důchodu ze 62 na 64 let. Informovala o tom dnes agentura AFP. Zároveň dnes rada, obdoba ústavního soudu, zamítla návrh opozice na uspořádání referenda o zákazu…

Rekonstrukce Notre-Dame bude dokončena bez zpoždění, slíbil Macron

14.04. 13:55

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes navštívil katedrálu Notre-Dame, kterou 15. dubna 2019 zpustošil požár. Během své návštěvy slíbil, že rekonstrukce této slavné pařížské památky bude dokončena bez zpoždění a podle plánu, tedy do konce roku 2024. Informovala o tom agentura AFP.

Být spojencem USA neznamená být vazalem, rozvedl Macron předchozí vyjádření

12.04. 19:01

Být spojencem USA neznamená být vazalem. Řekl to dnes podle agentury AFP francouzský prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci během návštěvy Nizozemska. Navázal tak na svá předchozí kritizovaná vyjádření o potřebě větší nezávislosti Evropy na USA například ve vztahu k Číně a Tchaj-wanu.

Čína také ví, že na Ukrajině nenastal čas pro jednání, řekl Macron

09.04. 16:57

Čína si uvědomuje, že v konfliktu na Ukrajině nenastal čas pro diplomatická jednání. V rozhovoru, který dnes zveřejnil ekonomický deník Les Echos, to řekl francouzský prezidenT Emmanuel Macron, který tento týden jednal v Pekingu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Ohledně střetu o Tchaj-wan pak…

Prezidenti Francie a Číny v komuniké odmítají jaderné zbraně, podporují obchod

07.04. 18:44

Francie a Čína odmítají ozbrojené útoky proti jaderným zařízením a chtějí předejít závodům ve zbrojení. Země to dnes uvedly ve společném prohlášení svých prezidentů Emmanuela Macrona a Si Ťin-pchinga. Aniž jmenovaly Rusko, apelují na respektování mezinárodních humanitárních úmluv a chtějí napnout…

Macron vyzval čínské studenty, aby mysleli kriticky; mluvil také o Ukrajině

07.04. 15:48

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes studenty prestižní čínské univerzity ve městě Kanton vyzval, aby používali kritické myšlení. S tisícovkou vysokoškoláků hovořil také o válce na Ukrajině a o snaze Ruska sousední zemi "kolonizovat". Snaha o mír na Ukrajině byla ústředním motivem Macronovy…

Fotogalerie