Články k tématu: Ovoce

Meruňková krize v Evropě. Češi si za oblíbené ovoce pořádně připlatí!

20.05. 14:04

Letošní sklizeň meruněk v Evropě bude především kvůli jarním mrazům nejnižší za posledních 17 let. Bude to znamenat jejich zdražení, a to i na pultech českých obchodů. V Itálii, která je největším pěstitelem meruněk v Evropě, by se sklizeň měla meziročně propadnout téměř o 60 procent na 136.000 tun…

Další krize na obzoru? Pandemie covid-19 těžce dopadla na banány

15.04. 15:12

Pandemie nemoci způsobené koronavirem by mohla omezit dostupnost banánů v Asii. Pěstitelé na Filipínách již upozornili, že jejich dodávky do zahraničí mohou kvůli opatřením, která omezují pohyb a stanovují odstupy mezi lidmi, letos klesnout o téměř 40 procent. Filipíny jsou druhým největším…

Zkáza v meruňkových sadech: Mráz napáchal škodu až 80 milionů korun

01.04. 16:57

Silné mrazy, které Českou republiku zasáhly tento a minulý týden, zcela zničily letošní úrodu meruněk. Škody se podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka budou pohybovat na úrovni 50 milionů až 80 milionů korun, což je hodnota sklizně meruněk v normálním roce.

reklama

Po nižší úrodě vzrostly ceny jablek téměř o pětinu

27.11. 14:41

Ceny jablek na pultech českých obchodů v listopadu dosáhly téměř 31 korun za kilogram a meziročně se zvýšily o 17 procent z loňských 26 korun. Vyplývá to z dat ČSÚ. Podle ovocnářů se v růstu cen odrazila letošní mírně podprůměrná úroda jablek v Evropě. Loni byly ceny velmi nízké, a to kvůli…

Jak bude vypadat svět, až vyhynou včely? Polovinu potravin si už nikdy nekoupíte

23.11. 20:04

Německý fyzik Albert Einstein prý kdysi prohlásil, že až vymřou včely, lidstvo bude mít před sebou poslední čtyři roky života. V současnosti máme k této katastrofě blíže než kdy jindy, včely decimují nemoci a znečištěné prostředí a ve velkém vymírají. Následky podle vědců už brzy pocítí každý z nás.

Češi budou muset sáhnout hlouběji do kapsy: Jablka výrazně podraží

17.09. 15:02

Za jablka si letos podle všeho připlatíme. Hlavním důvodem zdražení je letošní nižší úroda. Ovocnářská unie tvrdí, že jejich cena může stoupnout o 5 až 6 korun za kilogram. Jablek je méně kvůli jarním mrazům.

Mrazivé počasí devastovalo Česko. Lidé hlásí velké problémy

13.09. 20:25

Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu k 1. září měla meziročně klesnout o 30 procent na 101.988 tun. Mělo by tak jít o jednu z nejnižších sklizní jablek v novodobé historii České republiky. Ceny jablek podle ovocnářů zřejmě vzrostou. Ještě v červnu sadaři mínili…

Hrozí Česku ovocná krize? Mrazy napáchaly paseku

21.06. 13:40

Letošní úroda ovoce v sadech bude kvůli jarním mrazům meziročně nižší asi o 21 procent. Ztráta ovocnářů kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality ovoce bude přibližně 200 milionů korun. Sklizeň by podle odhadu k polovině června měla klesnout na 140.297 tun z loňských 177.821 tun. V porovnání s…

Noční mrazy zaskočily zemědělce, škody se šplhají k milionům korun

07.05. 19:42

Mrazy v noci na dnešek způsobily ovocnářům podle prvních odhadů škody za desítky milionů korun. Mráz, který místy byl i minus čtyři stupně Celsia, nejvíc poškodil hrušně a třešně. Na některých místech mrazy poškodily také jabloně, který jsou hlavním ovocným druhem v ČR. Přesnější poškození sadů…

Jednu z nejnebezpečnějších pochoutek na světě Češi doslova milují

Aktualizovali jsme 29.4.2019, 22:22, 29.04. 15:19

Jen stěží najdeme oblíbenější letní pochoutku, než právě jahody. Jasně červené, sladké, můžeme je zobat samotné, rozmixovat do smoothie, přidat do zmrzlinových pohárů, limonád, udělat si z nich kávu, palačinky, lívance, jejich využití je zkrátka nepřeberné. Málokoho ale napadne, že stejně jako jsou…

Co vše nám může zničit zuby? Kromě čokolády i čaje, šťávy nebo ovoce

28.04. 19:00

Nadměrná konzumace kyselých nápojů, jako jsou například ovocné šťávy, ochucené vody či dokonce ovocné čaje, postupem času oslabuje zubní sklovinu a může tak způsobit nepříjemné zdravotní potíže.

Světu hrozí jablečná krize. Jabloně vymírají, nikdo neví proč

07.04. 14:48

Jabloňové sady v zámoří už šestým rokem ničí záhadná nemoc, které nemohou přijít na kloub ani vědci. Netuší ani, zdali jde o endemickou nemoc typickou pro Severní Ameriku. Odbornice Kari Peterová navíc varuje před další vlnou. Rozšíří se i k nám do Evropy?

Plíseň na potravinách: Kdy jídlo můžeme sníst a kdy je lepší ho vyhodit?

22.02. 16:37

Známe to asi všichni. Co dělat s ovocem, když se na něm objeví plíseň? Většina z nás zřejmě problematický kousek vyřízne a zbytek prostě sní. Jenže podle expertů je to velká chyba.

Jenom čerstvá šťáva: Nový trend, který roste i díky zájmu o zdravý životní styl

06.02. 10:34

Zájem o zdravý životní styl díky informovanosti, osvětě, a v neposlední řadě i rozšiřující se nabídce v obchodech, prudce roste. Není to ale jen o jídle. Zdravý životní styl promítají Češi i do volby nápojů. V posledních letech jsou „v kurzu“ čisté a čerstvé šťávy z ovoce bez jakéhokoli přídavku.…

Skrytá hrozba v ovoci a zelenině. Mohou způsobovat autismus?

02.02. 17:13

Fungicidy, tedy látky hubící houby, které napadají rostliny, by mohly mít zásadní dopad na lidské zdraví. Vědci totiž zjistili, že u myší způsobují genetické změny neuronů, které jsou podobné, jaké lze pozorovat u lidí s autismem nebo Alzheimerovou chorobou. Informoval o tom deník The Guardian.

Víte, kolik cukru je zdravé sníst za jeden týden?

29.01. 17:50

O cukru se říká, že je to bílý jed, který se podepisuje na nárůstu počtu obézních dětí i dospělých. Nejde ale jen o sladkosti a sladké limonády, na které bychom si měli dávat pozor. Každopádně platí jednoduchá poučka - stačí jen vědět kolik cukrů můžete během dne sníst.

Jak bude vypadat svět, až včely vymřou? Už nebudou žádná jablka, káva nebo ořechy

24.01. 16:27

Německý fyzik Albert Einstein prý kdysi prohlásil, že až vymřou včely, lidstvo bude mít před sebou poslední čtyři roky života. V současnosti máme k této katastrofě blíže než kdy jindy, včely decimují nemoci a znečištěné prostředí a ve velkém vymírají. Následky podle vědců už brzy pocítí každý z nás.

Omýváte před jídlem ovoce a zeleninu? Experti poradili mnohem lepší trik

12.01. 15:52

Před konzumací ovoce nebo zeleniny potravinu většinou opláchneme pod studenou vodou. Mnozí z nás to dělají proto, aby ji zbavili nežádoucích pesticidů, jiným vadí, že na mohl sahat v obchodě cizí člověk, a další to dělají už jen ze zvyku. Podle odborníků ale většina lidí dělá tento jednoduchý úkon…

Omýváte ovoce před rozkrojením? Vědci zjistili, co vše se může stát, když to neuděláte

24.12. 13:11

Umýváte ovoce či zeleninu předtím, než je rozkrojíte? Rozhodně byste to dělat měli – a nejlépe pod tekoucí vodou, radí vědci.

Ceny jablek klesly o 40 procent, situace na trhu drtí české ovocnáře

02.12. 13:28

Ceny jablek na pultech českých obchodů od července klesly o 40 procent. Zatímco v červenci stál kilogram jablek rekordních 43,23 koruny, v listopadu se podle dat ČSÚ jablka prodávala v průměru za 26,29 Kč/kg. Proti loňskému listopadu cena jablek klesla o 21 procent. Současně šlo o nejnižší…

Chystáte se na domácí úklid? Zapomeňte na čistící prostředky, pomůže kola, káva, banány a kečup

26.11. 14:29

Převrhla se vám sklenička s červeným vínem a z představy neodstranitelné skvrny se vám zatmívá před očima? Nebudete potřebovat drahou chemii, jednoduše si pomůžete přírodními produkty, z nichž mnohé máte běžně doma. A věřte, že pomocí nejběžnějších věcí se zbavíte vodního kamene, mastných skvrn i…

Omýváte před jídlem ovoce a zeleninu? Podle vědců děláte velkou chybu

15.11. 10:32

Před konzumací ovoce nebo zeleniny potravinu většinou opláchneme pod studenou vodou. Mnozí z nás to dělají proto, aby ji zbavili nežádoucích pesticidů, jiným vadí, že na mohl sahat v obchodě cizí člověk, a další to dělají už jen ze zvyku. Podle odborníků ale většina lidí dělá tento jednoduchý úkon…

Co do lednice nepatří? I skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla

15.10. 16:09

Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla, aby zůstaly potraviny co nejdéle čerstvé a zdravé. Špatné skladování způsobuje snížení výživových hodnot a rychlejší kažení. Jak tedy správně skladovat sklizené ovoce a zeleninu?

Jsou potraviny radioaktivní? Jedna ano, a Češi ji milují

Aktualizovali jsme 11.10.2018, 23:55, 07.10. 15:06

Slovo radioaktivita v nás vzbuzuje velkou hrůzu a vyvolává v naší mysli katastrofické obrázky. Přesto jsme všichni denně vystavení větším čim menším dávkám radiace, sami radioaktivní záření v určité malé míře vydáváme. A dokonce jíme radioaktivní potraviny. Nevěříte? Jako příklad může sloužit…

reklama
Fotogalerie