Články k tématu: Ovoce

Světu hrozí jablečná krize. Jabloně vymírají, nikdo neví proč

07.04. 14:48

Jabloňové sady v zámoří už šestým rokem ničí záhadná nemoc, které nemohou přijít na kloub ani vědci. Netuší ani, zdali jde o endemickou nemoc typickou pro Severní Ameriku. Odbornice Kari Peterová navíc varuje před další vlnou. Rozšíří se i k nám do Evropy?

Plíseň na potravinách: Kdy jídlo můžeme sníst a kdy je lepší ho vyhodit?

22.02. 16:37

Známe to asi všichni. Co dělat s ovocem, když se na něm objeví plíseň? Většina z nás zřejmě problematický kousek vyřízne a zbytek prostě sní. Jenže podle expertů je to velká chyba.

Jenom čerstvá šťáva: Nový trend, který roste i díky zájmu o zdravý životní styl

06.02. 10:34

Zájem o zdravý životní styl díky informovanosti, osvětě, a v neposlední řadě i rozšiřující se nabídce v obchodech, prudce roste. Není to ale jen o jídle. Zdravý životní styl promítají Češi i do volby nápojů. V posledních letech jsou „v kurzu“ čisté a čerstvé šťávy z ovoce bez jakéhokoli přídavku.…

reklama

Skrytá hrozba v ovoci a zelenině. Mohou způsobovat autismus?

02.02. 17:13

Fungicidy, tedy látky hubící houby, které napadají rostliny, by mohly mít zásadní dopad na lidské zdraví. Vědci totiž zjistili, že u myší způsobují genetické změny neuronů, které jsou podobné, jaké lze pozorovat u lidí s autismem nebo Alzheimerovou chorobou. Informoval o tom deník The Guardian.

Víte, kolik cukru je zdravé sníst za jeden týden?

29.01. 17:50

O cukru se říká, že je to bílý jed, který se podepisuje na nárůstu počtu obézních dětí i dospělých. Nejde ale jen o sladkosti a sladké limonády, na které bychom si měli dávat pozor. Každopádně platí jednoduchá poučka - stačí jen vědět kolik cukrů můžete během dne sníst.

Jak bude vypadat svět, až včely vymřou? Už nebudou žádná jablka, káva nebo ořechy

24.01. 16:27

Německý fyzik Albert Einstein prý kdysi prohlásil, že až vymřou včely, lidstvo bude mít před sebou poslední čtyři roky života. V současnosti máme k této katastrofě blíže než kdy jindy, včely decimují nemoci a znečištěné prostředí a ve velkém vymírají. Následky podle vědců už brzy pocítí každý z nás.

Omýváte před jídlem ovoce a zeleninu? Experti poradili mnohem lepší trik

12.01. 15:52

Před konzumací ovoce nebo zeleniny potravinu většinou opláchneme pod studenou vodou. Mnozí z nás to dělají proto, aby ji zbavili nežádoucích pesticidů, jiným vadí, že na mohl sahat v obchodě cizí člověk, a další to dělají už jen ze zvyku. Podle odborníků ale většina lidí dělá tento jednoduchý úkon…

Omýváte ovoce před rozkrojením? Vědci zjistili, co vše se může stát, když to neuděláte

24.12. 13:11

Umýváte ovoce či zeleninu předtím, než je rozkrojíte? Rozhodně byste to dělat měli – a nejlépe pod tekoucí vodou, radí vědci.

Ceny jablek klesly o 40 procent, situace na trhu drtí české ovocnáře

02.12. 13:28

Ceny jablek na pultech českých obchodů od července klesly o 40 procent. Zatímco v červenci stál kilogram jablek rekordních 43,23 koruny, v listopadu se podle dat ČSÚ jablka prodávala v průměru za 26,29 Kč/kg. Proti loňskému listopadu cena jablek klesla o 21 procent. Současně šlo o nejnižší…

Chystáte se na domácí úklid? Zapomeňte na čistící prostředky, pomůže kola, káva, banány a kečup

26.11. 14:29

Převrhla se vám sklenička s červeným vínem a z představy neodstranitelné skvrny se vám zatmívá před očima? Nebudete potřebovat drahou chemii, jednoduše si pomůžete přírodními produkty, z nichž mnohé máte běžně doma. A věřte, že pomocí nejběžnějších věcí se zbavíte vodního kamene, mastných skvrn i…

Omýváte před jídlem ovoce a zeleninu? Podle vědců děláte velkou chybu

15.11. 10:32

Před konzumací ovoce nebo zeleniny potravinu většinou opláchneme pod studenou vodou. Mnozí z nás to dělají proto, aby ji zbavili nežádoucích pesticidů, jiným vadí, že na mohl sahat v obchodě cizí člověk, a další to dělají už jen ze zvyku. Podle odborníků ale většina lidí dělá tento jednoduchý úkon…

Co do lednice nepatří? I skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla

15.10. 16:09

Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla, aby zůstaly potraviny co nejdéle čerstvé a zdravé. Špatné skladování způsobuje snížení výživových hodnot a rychlejší kažení. Jak tedy správně skladovat sklizené ovoce a zeleninu?

Jsou potraviny radioaktivní? Jedna ano, a Češi ji milují

Aktualizovali jsme 11.10.2018, 23:55, 07.10. 15:06

Slovo radioaktivita v nás vzbuzuje velkou hrůzu a vyvolává v naší mysli katastrofické obrázky. Přesto jsme všichni denně vystavení větším čim menším dávkám radiace, sami radioaktivní záření v určité malé míře vydáváme. A dokonce jíme radioaktivní potraviny. Nevěříte? Jako příklad může sloužit…

Kauza jehel v jahodách ještě nekončí. "Smrtící ovoce" dorazilo na Nový Zéland

23.09. 16:24

Auckland - Australské obavy kvůli šicím jehlám ukrytým v jahodách se rozšířily i na Nový Zéland. Jehly se totiž objevily i v ovoci, které prodával obchod v novozélandském Aucklandu, uvedla britská BBC. Obchodní řetězec Countdown již oznámil, že australské jahody stáhl ze svých prodejen, a…

Zahradu Čech navštívil rekordní počet lidí, veletrh se nesl v duchu první republiky

23.09. 10:04

Litoměřice - Rekordní počet lidí navštívilo zahrádkářský veletrh Zahrada Čech. Pěkné počasí přilákalo na výstaviště do Litoměřic během devíti dnů na 90.000 lidí, což je zhruba o 8000 více než loni. ČTK to dnes řekla obchodní ředitelka provozní společnosti Michaela Mokrá.

Opláchnout ovoce a zeleninu vodou nestačí. Zkuste tento trik

21.09. 12:57

Před konzumací ovoce nebo zeleniny potravinu většinou opláchneme pod studenou vodou. Mnozí z nás to dělají proto, aby ji zbavili nežádoucích pesticidů, jiným vadí, že na mohl sahat v obchodě cizí člověk, a další to dělají už jen ze zvyku. Podle odborníků ale většina lidí dělá tento jednoduchý úkon…

Poplach v Austrálii: Někdo schoval jehly do jahod v obchodech, lidé končí v nemocnici

17.09. 15:48

Sydney - Austrálie zahájila vyšetřování, kdo ukryl šicí jehly do jahod, které skončily na pultech obchodů v šesti australských státech a teritoriích. Po konzumaci jahody s jehlou skončil jeden muž v nemocnici. Zdravotní úřady vyzvaly obyvatele, aby jahody před spotřebou překrajovali, informoval…

Životu nebezpečná potravina? Češi ji doslova milují

Aktualizovali jsme 7.9.2018, 22:13, 01.09. 13:36

Jen stěží najdeme oblíbenější letní pochoutku, než právě jahody. Jasně červené, sladké, můžeme je zobat samotné, rozmixovat do smoothie, přidat do zmrzlinových pohárů, limonád, udělat si z nich kávu, palačinky, lívance, jejich využití je zkrátka nepřeberné. Málokoho ale napadne, že stejně jako jsou…

V Česku se opět objevila otrávená jablka z Polska. Inspekce je stáhla z trhu

03.09. 20:07

Praha - Už sedmou šarži jablek odrůdy Golden Delicious původem z Polska obsahující nadlimitní množství pesticidu odhalili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) označil tak časté potíže s dodávaným ovocem za systémovou chybu na…

Pozor při nákupech. Poláci poslali do Česka další jablka s pesticidy

03.09. 18:28

Praha - Už sedmou šarži jablek odrůdy Golden Delicious původem z Polska obsahující nadlimitní množství pesticidu odhalili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) označil tak časté potíže s dodávaným ovocem za systémovou chybu na…

Tyhle potraviny dává většina lidí do lednice. Vůbec tam ale nepatří

01.09. 10:25

Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla, aby zůstaly potraviny co nejdéle čerstvé a zdravé. Špatné skladování způsobuje snížení výživových hodnot a rychlejší kažení. Jak tedy správně skladovat sklizené ovoce a zeleninu?

Česko čelí invazi, tmavkám vyhovuje horké počasí

30.07. 22:02

Praha - Vysoké teploty nad 35°C nahrávají novým škůdcům, kteří se dříve v Česku nevyskytovali. Například tmavka švestková byla donedávna lokálně na Slovensku, potom se vyskytla po dovozu švestek z Balkánu na Slovácku. Letos ji však odborníci zaznamenali i v Praze.

Češi si připlatí: Ceny ovoce výrazně rostou, zdražují i výrobci v průmyslu

19.07. 11:35

Praha - Meziměsíčně vzrostly ceny zemědělských výrobců o 0,3 %, ceny průmyslových výrobců o 0,6 % a stavebních prací o 0,5 %, ceny tržních služeb pro podniky klesly o 0,1 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců nižší o 4,2 %. Ceny průmyslových výrobců byly vyšší o 2,9 %, ceny stavebních prací o…

Jablka v Česku jsou nejdražší v historii, platíme za ně více než 40 korun

29.06. 10:46

Holovousy (Jičínsko) - Cena jablek překonala rekord z roku 2013, kdy jsme za kilo platili 41,83 koruny. Nyní stojí v průměru za 43,14 koruny, uvedl Český statistický úřad. Důvodem je podle ovocnářů nedostatek jablek v Evropě po loňské neúrodě způsobené jarními mrazy.

reklama

Fotogalerie