reklama

Problémy na sídlišti v Mojžíři začaly před lety, když byly městské byty privatizovány. Dnes patří z 616 bytů 437 soukromým vlastníkům, 167 jich má družstvo a zbývajících 12 město. Podle posledních údajů mají víc než 22 procent zdejších bytů v rukou vlastníci, kteří jsou majiteli dvou a více jednotek. Výjimkou není ani to, že soukromá osoba nebo firma vlastní přes deset bytů.

"Vlastníky jsou v drtivé většině lidé, kteří tady nežijí. Jsou rozeseti po celé republice. Při pohledu na vývoj se obáváme, že do takových tří let budou tito lidé a firmy vlastnit polovinu bytů," řekla ČTK a Českému rozhlasu starostka Neštěmic Yveta Tomková (Vaše Ústí).

Radnice je přesvědčena, že soukromí vlastníci skupují byty proto, aby vydělávali na přemrštěných nájmech. Do Mojžíře pak zřejmě stěhují sociálně slabé z celé země. "Jsou to především Romové z jiných lokalit. Z Krupky, z Předlic, z Mostu. Mnoho z nich dělá nepořádek, nehradí poplatky za odpady, jezdí načerno," řekla Tomková.

Na soužití s novými obyvateli si stěžují i lidé, kteří v Mojžíři žijí dlouhá léta. "Neustálý hluk do nočních hodin, nepořádek v domě. Když ty, co to dělají, okřiknete, ještě vám sprostě nadávají. Děti už samotné ven nepouštíme. Rádi bychom odešli, ale za náš byt nedostaneme víc než 200.000 korun a za tu cenu jiné bydlení neseženeme," řekla ČTK majitelka jednoho z bytů ve zdejším paneláku.

Skupování bytů v Mojžíři potvrdil i aktivista Miroslav Brož, který se dlouhodobě věnuje romské problematice v krajském městě. "Pokud někdo koupí v Mojžíři byt za 100.000, pronajme ho Romům, tak má za půl roku za rok náklady zpátky," řekl Brož.

Tím, že město vlastní v Mojžíři jen zlomek bytů, nemá podle Tomkové jakoukoli možnost se přílivu dalších sociálně slabých bránit. Radnice dává statisíce navíc do úklidu, na sídlišti zřídila takzvanou dohledovou službu, do které zapojila místní Romy, posílila i počty lidí zaměstnaných na veřejně prospěšné práce. Podle Tomkové jde ale jen o minimalizování následků.