Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman je trojským koňem Kremlu, budou ho tlačit k výhře ve volbách, varuje Janda

Jakub Janda
Jakub Janda
Foto: evropskehodnoty.cz **www.evropskehodnoty.cz**

Praha – Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty naznačil, co on a jeho spolupracovníci chystají pro blížící se prezidentské volby. Ty podle něj budou „ nejošklivější a zároveň nejdůležitější volby naší moderní historie“.

Janda na Facebooku vyzval všechny, aby sledovali, co si Kreml a jeho zpravodajské služby dovolí pro vnější manipulaci americké prezidentské volby. „Hackování Putinových oponentů. Plnohodnotné napumpování svých dlouhodobě budovaných vlivových operací jako je WikiLeaks. Cílené zveřejňování osobní korespondence spolupracovníků demokratických politiků," vyjmenovává některé známé incidenty.

To už podle něj nejsou jen trojští koně - Putinovi spojenci. „To je bezprecedentní útok na jádro demokracie - svobodné volby. Každý národ má právo si suverénně vybrat své lídry. Do toho Kreml agresvně zasahuje," varuje zástupce Evropských hodnot.

„Za rok budeme uprostřed české prezidentské kampaně, kde bude Kreml vší silou tlačit svého trojského koně - prezidenta Zemana. Proč by se na menším a světově řádově méně viditelném bojišti nechoval ještě brutálněji? Pozice českého prezidenta je pro Putina úžasně levná a geopoliticky velmi výnosná. Lepšího spojence mezi evropskými prezidenty Kreml nemá a těžko bude mít, až Zeman v druhém volebním období odhodí úplně všechny zábrany,"nastiňuje situaci Janda.

„Pro realističnost se podívejme na kágébácké praktiky v Evropě na východ od Berlína. Ve Finsku se jede intenzivní zastrašovací osobní kampaň proti novinářce, která rozkryla petrohradskou továrnu na manipulaci evropských diskuzí na sociálních sítích. Na Ukrajině či v Bělorusku ruské zpravodajské služby zastrašují místní oponenty Putina. Někteří jsou vražděni. Další výrazným tvářím odporu proti putinovské diktatuře je vyhrožováno přes jejich děti. Analytici ruské propagandy nacházejí ve svých kancelářích štěnice," vypočítává Janda.

A to prý čeká i nás v Česku. „Až tady Kremlu o něco půjde - tedy v prezidentské volbě - nebudeme jako demokraté stát jen proti Zemanovi, jeho zemanovské partičce a celé české dezinformační a extremistické scéně. Ale také proti ruským zpravodajským službám a jejich prostředníkům. Budou to nejošklivější a zároveň nejdůležitější volby naší moderní historie," dodává ostře.

Témata:  Jakub Janda Miloš Zeman Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy