reklama

K žádosti o odškodnění se nepřidal jen vojenský zpravodajec Martin Psík. "Ministerstvo financí obdrželo na konci července žádost o náhradu nemajetkové újmy vzniklé čtyřem poškozeným v souvislosti s jejich únosem v Libanonu. Každý z nich si nárokuje náhradu ve výši deset milionů korun. Poškození ve věci požadují zmiňovanou újmu v důsledku nesprávného úředního postupu," řekl ČRo mluvčí úřadu Michal Žurovec.

Žádost sice přišla na ministerstvo financí, podle Žurovce by o ní ale měli rozhodovat úředníci ministerstva vnitra.

"Trpěli jsme závažnými chorobami, jeden z nás bral před únosem šest léků na srdce a kardiovaskulární choroby a tam mu dávali jenom aspirin. Trpěli jsme i psychickými potížemi," řekl ČRo jeden z unesených, překladatel z arabštiny Adam Homsi.

Unesení, vedle překladatele Homsiho také advokát Jan Švarc a dvojice novinářů Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň, v žádosti napsali, že stát při řešení jejich únosu selhal. Argumentují, že kdyby české tajné služby lépe spolupracovaly, nemuselo k incidentu vůbec dojít.

Civilní rozvědka podle nich totiž měla informaci, že se plánuje nějaká forma odvety za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání Česko požádaly Spojené státy. Švarc byl v Česku Fajádovým advokátem.